Ana içeriğe atla

Kayıtlar

Ekim, 2015 tarihine ait yayınlar gösteriliyor

Cumhuriyet İstanbul’da: Bir Bayramdan Sahneler

Cumhuriyet Bayramı kutlamalarına odaklanan yeni sergi İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nde 27 Ekim 2015 - 9 Ocak 2016 tarihleri arasında “Cumhuriyet İstanbul’da: Bir Bayramdan Sahneler” sergisi düzenleniyor. İstanbul Araştırmaları Enstitüsü, Suna ve İnan Kıraç Vakfı Fotoğraf Koleksiyonu’ndan bir seçkiyle erken Cumhuriyet İstanbul’undaki Cumhuriyet Bayramı kutlamalarına odaklanan bir sergi düzenliyor. 27 Ekim 2015’de başlayan sergide yer alan fotoğraflarda, yeni rejimin ilk yıllarında İstanbul’da yapılan kutlamalardan çarpıcı kareler yer alıyor.

Foto Kitap:Lokanta

"Bir fotoğrafçı olarak - zincir lokantaların,'fast food' kültürünün, popülizmin, bireyselleşmenin, lüks tüketim düşkünlüğünün saldırısı altında inatla yaşam savaşı vermeyi sürdüren -lokantalarımızın iç dünyasındaki samimi estetiği kayıt altına almak istedim. Lokanta sayısının giderek azalmakta olduğu günümüzde bu kitapla; onları, onların temsil ettiği söze dökülemeyen izleri, yok olma tehlikesiyle yüz yüze kalmış bir geleneği, çabalarını, her şeyi bir kez daha hatırlamak ve hatırlatmak istedim."  Rıza Erdeğirmenci www.dr.com.tr

Benjamin, Barthes ve Fotoğrafın Tekilliği

Benjamin, Barthes ve Fotoğrafın Tekilliği, yirminci yüzyılın en önemli entelektüel kişiliklerinden ikisini yeni bir bakış açısıyla karşılaştırıyor. Benjamin'in ve Barthes'ın fotoğrafla ilişkilerinin şimdiye kadar keşfedilmemiş boyutlarını araştırırken bir yandan da bilindik metinlere yeni yorumlar getiriyor; ancak yakın geçmişte ortaya çıkarılmış olan kaynakları çözümlüyor. Çalışmalarının farklı tarihsel, felsefi ve kültürel bağlamlarına karşın, Benjamin ile Barthes'ın, yalnızca fotoğrafa özgü benzer konular ve sorunlarla -fotoğraf ve ona bakan kişi arasında, benlik ve öteki arasında yaşanan bir yüzleşme şeklindeki ilişkinin yanı sıra zaman, öznellik, bellek ve kayıp arasındaki dinamik bağ dahil- ilgilendiklerini ileri sürüyor. Her iki yazar da fotoğrafın algınlanışının "tekil olayına" ve bunun fotoğraf imgelerinin gücünden, keskinliğinden kaynaklanan etik, varoluşçu boyutlarına vurgu yapıyor. Fotoğraf tarihi ile kuramı, kültürel eleştirellik, otobiyografi arası...

Fotoğraf Vakfı, Belgesel Fotoğrafı Gündeme Taşıyor

Fotoğraf Vakfı tarafından geçtiğimiz yıl ilki düzenlenen ve yoğun ilgi gören Belgesel Fotoğraf Günleri’nin ikincisi 6-22 Kasım tarihleri arasında yapılacak. 2. Belgesel Fotoğraf Günleri’nde, çeşitli tematik başlıklar altında, Türkiye’den ve Dünya’nın birçok farklı bölgesinden 106 görsel hikâye izleyici ile buluşturulacak. Organizasyon kapsamında ayrıca panel, konferans, portfolyo değerlendirmeleri, fotoğraf albümü yayınlamış fotoğrafçılarla sohbetler de yer alacak. Etkinlikler 6 Kasım Cuma günü Fotoğraf Vakfı’nın Galata Fotoğrafhanesi’ndeki galerisinde açılacak olan “Belgesel Fotoğraf Serileri Afiş Sergisi” ile başlayacak.

"İstanbul Hiçbirimizin" Kitabının Tanıtımı Fotoistanbul'da

Şubat ayında İstanbul Hepimizin'in düzenlediği yarışmaya yollanan fotoğraflar arasından Ara Güler, Murat Germen, İpek Akpınar, Levent Erden ve Selva Gürdoğan'ın seçtiği 100 fotoğraf, Bülent Erkmen'in tasarladığı ve Gündüz Vassaf'ın yazılarıyla katkı sunduğu "İstanbul Hiçbirimizin" kitabında toplandı. Kitap tanıtımı ve kitaptaki fotoğraflardan oluşan slayt gösterimi 7 Kasım Cumartesi günü 17.00'de Fotoistanbul desteği ve ev sahipliği ile  Ortaköy Yetimhanesi'nde gerçekleşecek. Slayt gösterimi Fotoistanbul kapanışına kadar görülebilecek.

Fotoğraf Gösterisi:''İnsanlığın Hammadesi''

Hayata dair birkaç an, birkaç zaman... İnsan, hesaplanamaz sayıdaki dış etkenin ve doğuştan gelen aktarımların oluşturduğu; onlarca, hatta yüzlerce deliği bulunan, bir ince süzgeçle bakar, karşısındaki uçsuz bucaksız evrene. Yine de yetmez; kendine alabildiği, alıp da saklayabildiği ancak kopuk "an"lardır. "Zaman"sa tüm o dokunulmazlığı, sürekliliği ve anlaşılmazlığıyla geçip gitmeye fırsat kollar... 

Sergi:Herhangi Bir Yerde

Açık Atölye'nin altıncı dönemi 30 Ekim 2015 Cuma akşamı 19.30'da Ka Atölye'de gerçekleşecek sergiyle ve kitap tanıtımıyla sona eriyor! Her döneminde başka bir fotoğrafçıya selam gönderen Açık Atölye bu kez Andres Gonzalez'in "Some(w)here" işine selam gönderiyor. Sergi 20 Kasım 2015'e kadar görülebilir.

Atölye: Sinemayı Okumak

Christian Metz “Bir filmi açıklamak zordur, çünkü onu anlamak kolaydır,” der. Sinemanın bir dil olduğunu düşünür ve kabul ederiz. Ama bu dilin bir sistemi olduğunu kabul edemeyiz. Şayet bir sistemi ve bu sistemi çözecek bir kodu olsaydı, tüm filmleri açıklamak son derece basitleşecek ve nasıl yönlendirildiğimizi anlamak çok daha kolay olacaktı; ama bir o kadar da sıkıcı ve yavan!   Yalçın Savuran'ın yürütücülüğünde Sinemada Görme Biçimleri başlığı ile devam edecek olan bu dönemde farklı yönetmenlerin farklı zaman dilimlerinde ürettikleri filmlerden alınmış fragmanlar eşliğinde bir yolculuk gerçekleşecek; görüntü okumaları yapılacak, görüntüye dair izdüşümlere bakılacak. Edilgin izleyici konumundan etkin izleyici konumuna geçişin aşamaları kat edilecek.

Sinemanın Efsanelerine Atilla Dorsay'ın Vizöründen Bakın

Türk ve dünya sinemasının usta eleştirmeni, gazeteci-yazar Atilla Dorsay,  22 Ekim - 30 Kasım tarihleri arasında  (09.00-18.00), Saint Benoît Lisesi  "La Galerie"   de sinemaseverleri geçmişten günümüze doğru Türk sinemasında bir yolculuğa çıkartacak. Dorsay, Türk sinemasının ünlü oyuncularının ve yönetmenlerinin portrelerinin yer aldığı "Yeşilçam’dan 100 Portre" kitabının lansmanını da okulun sanat galerisinde yapacak.

5. Bursa Uluslararası Fotoğraf Festivali Başladı

Büyükşehir Belediyesi, Bursa Kent Konseyi (BKK) ve Bursa Fotoğraf Sanatı Derneği (BUFSAD) ortaklığıyla bu sene 5.’si yapılan Bursa Uluslararası Fotoğraf Festivali, Atatürk Kongre Kültür Merkezi’nde (Merinos AKKM) düzenlenen törenle başladı. Açılış törenine, dünyaca ünlü Türk Fotoğraf Sanatçısı Ara Güler ve Köşe Yazarı Doğan Hızlan ile yerli ve yabancı fotoğraf sanatçıları, fotoğrafa gönül verenler katıldı.

Militan Fotoğraf ve Fotoğrafçı

" Fotoğraf İdeolojisi" fotoğraf terminolojisinde kullandığımız kavramları ve olguları siyasal görüşüm olan 'diyalektik materyalist' felsefe açısından açmaya ve egemen ideoloji tarafından bu kavramların ve olguların nasıl kullanıldığını ve içinin nasıl boşaltıldığını anlatan bir çalışmaydı ve finale doğru iki tezim öne çıkıyordu. Birincisi Andy Warhol, Cindy Sherman, Yasamusa Morimura, Sherie Levine gibi ülkemizde sanatları çok da sorgulanmadan -Batı'lı hayranlığı, meta ve müze değeri üzerinden- kabul görmüş eleştirel gerçekliğin ötesine geçememiş postmodern sanatçıların eserlerini eleştirmem, ikincisi ise Belgesel Fotoğraf sanat değildir, fotoğrafçısını da sanatçı yapmaz tezimdi.

Foto Kitap:Sokak Fotoğrafçılığı

Fotoğrafa yeni başlamış, fotoğraf çekmek isteyen herkes bir sokak fotoğrafçısıdır. Siz de fotoğraf çekerken buna inanın. En zengin ve ulaşılabilir malzeme her zaman sokaktadır. Fotoğraf çekmeyi seviyor ancak yeterli teknik bilgiye sahip olmadığınızı düşünüyorsanız ya da nereden başlayacağınız konusunda endişeleriniz varsa, Sokak Fotoğrafçılığı bu konularda en büyük kılavuzunuz olacaktır… Sokak fotoğrafçılığının Türkiye'deki en önemli isimlerinden Mustafa Seven, bu kitapta teknik bilgilerin yanı sıra sokak fotoğrafçılığı konusunda kendi deneyimlerinden edindiği ipuçlarını da sizinle paylaşıyor. Size sadece sokaklara çıkıp deklanşöre basmak ve sokak fotoğrafçılığının keyfine varmak kalıyor… http://www.dr.com.tr

Fark Yaratan Yapılar Fotoğraf Yarışması

İstanbul Fotoğrafcılar ve Sinema Amatörleri Derneği (İFSAK) ile işbirliğinde gerçekleştirilecek yarışmanın sergisi, 19 Kasım Perşembe günü İstanbul Deniz Müzesi’nde olacak. Türkiye Gazbeton Üreticileri Birliği (TGÜB) 25. yılı kutlamaları çerçevesinde, ülkemizde fotoğraf sanatı ve sanatçılarına katkıda bulunmak ve yaşadığımız, çalıştığımız, her gün önünden geçtiğimiz ve belki de fark edemediğimiz, hayata renk katan yapılara dikkat çekmek amacı ile Fark Yaratan Yapılar Fotoğraf Yarışması’nı düzenliyor.

Belgesel Fotoğraf Atölyesi: Bir Anlama-Anlatma Yönteminin ABC'si

İnsanı gezegendeki  diğer canlılardan ayıran bir özellik de, anlama ve anlatma çabasıdır. Duyu organlarımızla algıladığımıza, 
 bir anlam biçer, biraz da kendimizi ekler bir başkasına anlatmaya cesaret ederiz.  Anlatmak aynı zaman da “anlamaya” çalışmayı  sürekli kılar. İcad edilen tüm iletişim aygıtlarının temelinde anlama-anlatma çabası ön kabulü vardır.  Bazı anlatılar sözle sınırlı kalır.  Sözler uçmaz ama hızlıca görünmez olur.  Bazen de anlatan şiirce, romanca, filmce ve fotoğrafça anlatır. Hem kalıcı olur, hem de daha çok  meraklıya ulaşır.  Foto Röportaj,  insan olma hallerinden ortaya çıkan, günlük hayatın dinamikleriyle görünür halen gelen “öyküleri”  10-15 fotoğrafla  anlatma yöntemidir. Biçimsel olarak güçlü fotoğrafların bir öykü etrafında yan yana gelmesiyle  oluşur  ve her anlatı da olduğu gibi anlatıcısından derin izler taşır. 

Sürgünde Yeni Perde: Fikirtepe Belgesel Fotoğraf Sergisi

Bir zamanlar "varoş" olarak sıfatlandırılan Fikirtepe, şehrin büyümesiyle merkeze hızla yaklaştı. Anadolu Yakası metro hattının açılmasıyla da "para eden" bir semt haline gelip, tüm gayrimenkul-  inşaat firmalarının dikkatini çekti. Şirketlerin doymak bilmeyen iştahları, semt halkının bir anda  zengin olma hayalleriyle birleşince meydan dozerlere, kepçelere kaldı. Bir daha  dönemeyeceklerini bilerek evlerini barklarını elden çıkaran Fikirtepe sakinleri, ilk zamanlar  inşaatların bir türlü başlamamasıyla korksa da, şimdi binaların hızla yükselmesini uzaktan  seyretmeye devam ediyorlar.  Sürgünde Yeni Perde: Fikirtepe Belgesel Fotoğraf Sergisi; kentsel dönüşüm projesinin İstanbul'da  ilk uygulandığı semt olan Fikirtepe' nin 2012 den 2015 yaz aylarına kadar devam eden değişimini  fotoğraf ve ses kaydı aracılığıyla kayıt altına almayı deniyor.

İstanbul Modern'de “Herkesin Kendi Bakış Açısı Var”

İstanbul Modern Sanat Müzesi , Paris’teki Centre Pompidou işbirliği ve Eğitim Sponsoru Garanti Bankası’nın katkılarıyla on sekizincisini gerçekleştirdiği Genç İstanbul Modern etkinliklerini “Herkesin Kendi Bakış Açısı Var” başlıklı fotoğraf sanatını keşfe odaklanan program ile sürdürüyor. 13 Ekim 2015 – 10 Ocak 2016 tarihleri arasında 6-12 yaş grubundaki çocuk ve ailelerine yönelik düzenlenen program, fotoğraf sanatçısı Henri Cartier-Bresson ’dan esinleniyor. Manzara, portre ve çektiği önemli olayların fotoğrafları ile tanınan, Magnum fotoğraf ajansının kurucusu sanatçı Henri Cartier-Bresson’un yazılarında ve röportajlarında söz ettiği, fotoğrafı çekerken deklanşöre basılan an, yani “karar anı”nı belirleyen unsurlar bu programda mercek altına alınıyor.

Ankara Fotoğraf Derneği İlk Sergisiyle Faaliyetlerine Başladı

Ankara Fotoğraf Derneği 25 Kurucu üye ile 8 Mayıs 2015 tarihinde Ankara da kurulmuştur. Fotoğrafı bir yaşam biçimi olarak kabul ederek fotoğraf üretmek üzere bir araya gelen AFD'nin amacı; insan haklarına saygılı, etik kurallara uyan, fotoğraf ve fotoğrafçıların haklarını koruyan, fotoğraf sanatına duyarlı, ticari kaygılardan uzak bir çizgide, gelişen teknolojileri takip ederek geleceğe adım atıp çağı yakalamak, çocuklara ve gençlere fotoğraf sanatını anlatmaktır.

Panel:Ara'yı Anlamak

"Türkiye’de fotoğraf denildiğinde akla gelen ilk isim Ara Güler’dir. O Türkiye’nin ve İstanbul’un görsel hikayecisidir. Belleğimize kazınan çoğu imaj onun objektifinden yansımıştır. O olmasaydı; kültür tarihimizdeki çoğu yazarı, ressamı, düşün insanını tanıyamayacaktık. Ara, kendisini “tarihi makinesiyle yazan adam” olarak tanımlar.  Fakat O aynı zamanda bir şair, bir yazar, bir tarihçi, bir ressam, bir sosyolog, bir antropologdur. Çünkü o foto muhabirliğinin yalnızca olayların gidişatını izlemek değil, döneminin yaşamını, sanatını, gelenek ve göreneklerini, dönemin insanlarının neler yaptıklarını, kederlerini ve neşelerini gelecek kuşaklara aktarmak olduğuna inanır. Onun için fotoğraf çekmek, içinde hissettiği dünyayı çekmektir. Bundan dolayı fotoğrafın, yaşantının bir anını yakalayıp onu gelecek zamanlara ulaştıran bir sihir olduğuna inanır. Bu toplantımızda, bu görsel sihri oluşturanın ne olduğunu anlamaya çalışacağız." www.peramuzesi.org.tr

Gerçekliğin Peşinde Görsel Antropoloji ve Fotoğraf Paneli

“Bir fotoğrafçı ve bir sosyal bilimci arasında çok büyük bir fark var mıdır?  Fotoğraf çekmek kimi için bir amaç, kimi için bir araçtır. Sosyal bilimlerde yaygın olan saha araştırması pratiği (ethnography) veri toplamayı hedefler. Araştırmacılar sık sık sahalarını fotoğraflamaya ihtiyaç duyar; ancak ne kadar araştırmacı varsa, o kadar fotoğraf çekme şekli olabiliyor. Fotoğraf çekmenin basit bir veri toplamadan etnografik bir tekniğe kadar uzanan bir kullanımı var. Belgesel fotoğraf ve araştırma fotoğrafları arasında nasıl bir bağ vardır?  Fotoğrafçıların tecrübesi araştırmacılara nasıl yardımcı olabiliyor? Bu panelde, fotoğraf kullanımın çeşitliliğini ve görsel antropolojiyi tartışmayı hedefliyoruz.”  20 Ekim 2015 Saat:17:30 Salt Beyoğlu Panelistler: Céline Pierre-Magnani, Simber Atay, Nezaket Tekin, Çiğdem Üçüncü, Adnan Onur Acar, Ozan Yavuz, Lydia Zeghmar, Ozan Yavuz.

Fotoğraf hikayelerinizi paylaşın Foto Gaste'de yayınlansın.

Fotoğraf hikayelerinizi paylaşın Foto Gaste'de yayınlansın. Görsel üretim ve tüketiminin yoğunlaştığı ve adeta görüntü bombardımanına tutulduğumuz çağımızda neden fotoğraf çekme ihtiyacı hissederiz ya da çekilmiş bir fotoğraf bize neyi ifade eder? Ekranda ya da kağıt üstündeki görsel ışığın grafiksel iz düşümünden çok daha fazlası olmalıdır.  Fotoğrafçı anı kaydederken aslında o an ve mekanla ilişkili bir hikaye anlatmaya çalışmaktadır.  İzleyici fotoğraftaki mekan, cisim ve varsa insanlarla bir bağ kurmalıdır ki bu fotoğraf bir ''fast food'' ürünü olmasın. Çektiklerimizi ve baktıklarımızı hızlı tükettiğimiz dijital - sanal çağda fotoğrafın daha kalıcı olabilmesi için çeken de bakan da o ürünle daha fazla bağ kurabilmelidir. Buna bağlı olarak Foto Gaste Blog belli dönemlerde sizin fotoğraf hikayelerinizi belirli bir tema altında paylaşarak foto öyküler sunmak istiyor. İlk Foto Hikaye 'nin teması Kırmızı . Bir hikaye örgüsü içinde, belirlenen tema dikkate al...

2. Belgesel Fotoğraf Günleri Kapsamında Portfolyo Değerlendirmelerine Katılın

Ankara, Diyarbakır, İstanbul ve İzmir’de çalışmalarını sürdüren 6 fotoğraf ajansı ve kolektifin temsilcileri belgesel fotoğraf alanında üretilmiş çalışmalarınızı yorumluyor. 7 Kasım ve 14 Kasım’da Belgesel Fotoğraf Günleri’ndeki “Yan Oda Etkinlikleri” çerçevesinde, 16:00-17:00 saatleri arasında yapılacak değerlendirmeler için kayıt yaptırmak gerekiyor. Not: Portfolyolarınızı basılı olarak ya da taşınabilir kişisel bilgisayar ya da tabletler üzerinden sunabilirsiniz.

Foto Gaste Ankete Katılın Kadrajımız Güncel Kalsın

4 yılı aşkın bir süredir fotoğrafa dair güncel haberleri hep birlikte paylaşıyoruz.  Geri dönüşleriniz Foto Gaste için çok değerli.  Daha iyi bir blog için Foto Gaste ankete katılarak görüşlerinizi paylaşın kadrajımız güncel kalsın. Anket için tıklayınız.

3. Uluslararası Diyarbakır Fotoğraf Günleri Başlıyor

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, DiFAK ve Diyarbakır Sanat Merkezi ortaklığıyla 3. Diyarbakır Uluslararası Fotoğraf Günleri başlıyor. “Sınır” temasıyla yapılacak etkinlikler 16-18 Ekim tarihleri arasında olacak. Diyarbakır Fotoğraf Amatörleri Derneği 3. Diyarbakır Uluslararası Fotoğraf Günleri ile bu yıl da, sanatın ve fotoğrafın içinde bulunduğumuz dünyayı anlamlandırmak konusunda bize sunduğu bu imkanla kapılarını açıyor.  Diyarbakır’da kültür sanat hareketliliğine katkı sağlamak ve kenti fotoğrafla buluşturmak amacıyla yapılacak etkinliğin bu yıl ki teması ise “Sınır”. Toplumsal barışa en çok ihtiyaç duyulan şu günlerde toplumsal bir olgu ve sorun halini alan “sınır” kavramı fotoğraf aracılığı ile farklı coğrafyalardan fotoğrafçılar ve fotoğrafla ilgili çeşitli alanlarda üreten ve düşünenlerle bir araya gelerek tartışılacak. Sergi, söyleşi ve panellerin olacağı etkinlikte fotoğrafın sınır tanımayan dilini birlikte izleme deneyimine ortak olunacak.

Fotoğraf Kitabı Atölyesi İçin Açık Çağrı

Neden kitap yapmak istiyorsunuz? Fotoğraf Kitabı: Fikirden Sonuca ANIA NALECKA & RAFAL MILACH Bir süredir aşırı görsel üretiminden muzdaribiz. Son zamanlarda fotoğraf kitapları ile ilgili de benzer bir durum söz konusu. Kitap yapmanın daha kolay ve erişilebilir olduğu gerçeği tek başına, kitap yayınlamak için yeterli bir sebep değildir. Sanatçının dürüstçe ‘NEDEN?’ sorusuna cevap verebilmesi gerekir.

Lomografik Dokunuşlar İstanbul Fotoğraf Galerisi’nde

Cesur, Yaratıcı, Özgür! “Lomografik Dokunuşlar” fotoğraf sergisi 15 Ekim tarihinde İstanbul Fotoğraf Galerisi’nde açılıyor. Lomography Türkiye işbirliği ile düzenlenen 15 Ekim - 10 Kasım tarihleri arasında gerçekleşecek karma serginin küratörlüğünü, fotoğraf sanatçısı Timurtaş Onan yapıyor. Sergide; Atilla Ahmediye, Seda Akay, Melih Cengiz, Dinçer Dökümcü, Yusuf Dündar, Cihangir Eker, Merve Engin, Sinem Erman, Fehmican Gözüm, Ceren Gürkan, Nural İdrisoğlu, Ayşe İlokur, Özde Karadağ, Emre Keskin, Gizem Kızmaz, Buse Kök, Coşkun Meray, Yağız Berk Okan, Can Ortak, Serra Özsoy, Burak Özüer, Melike Saba Akım, Şeyma Emine Tamer ve Can Tanrıseven’nin eserleri yer alıyor. Lomography, birçok kuralın .reddedildiği, beklenmedik sürprizler ile anlatımın zenginleştiği, farklı bir bakış açısı ile fotoğrafçıların kendilerini özgürce ifade ettiği yeni bir tat. Aynı zamanda dijital teknolojisinin getirdiği kolaylıklardan uzak, ciddi bir uğraş gerektiren analog fotoğrafçılıkta deneysel bi...

Murat Tomruk'un İz Adlı Sergisi Galeri Miz'de

Fotoğraf sanatçısı Murat Tomruk, yeni sergisinde peşinde iz sürdüğü anların, manzaraların ve mekanların fotoğraflarını sanatseverlerle paylaşıyor. Bilinen yerleri kendi bakış açısıyla yorumlayarak, hem göze hem de duygulara hitap ediyor. İçinde yaşadığımız vahşi dünyanın keşmekeşi içinde sıradanlaşan hayatlarımızda, izleyicilerine küçük bir pencere açmayı hedefliyor. Aynı zamanda Koç Topluluğu’nda üst düzey yönetici olarak görev yapan Murat Tomruk, Galatasaray Lisesi’ndeki öğrencilik yıllarında başlayan fotoğraf yolculuğuna, daha iyi fotoğrafın ‘İZ’ ini sürerek devam ediyor.  http://galerimiz.com

Yılın Basın Fotoğrafları Sergisi

Yılın Basın Fotoğrafları ilk kez Ankara'da Next Level 'da sergileniyor. Türkiye'nin en prestijli medya organizasyonları arasında yer alan ve basın fotoğraflarının ödüllendirildiği tek yarışma olan "TFMD Yılın Basın Fotoğrafları" sergisi ilk kez Ankara’da açıldı. Türkiye turuna Next Level AVM’de 8 Ekim’de açılan sergiyle başlayan Yılın Basın Fotoğrafları 15 gün süresince burada gezilebilecek. Sergide ödül alan ve geçtiğimiz yıla damga vuran 8 kategoriden 26 fotoğraf v e 3 seri yer alıyor. Türkiye Foto Muhabirleri Derneği tarafından bu yıl 30.’su düzenlenen yarışmaya 3 bin 700’ün üzerinde fotoğraf karesi katılmış, “Yılın Basın Fotoğrafı” ödülünü ise AFP foto muhabiri Bülent Kılıç, Soma’da yaşanan maden kazasında çektiği kare ile almıştı. Ödüller ise geçtiğimiz günlerde yapılan törenle sahiplerini bulmuştu. Bu yıl yolculuğuna Ankara’da Next Level AVM’de başlayan Yılın Basın Fotoğrafları Sergisi her yıl yaklaşık 40 farklı noktada sergileniyor.

Ana Hatlarıyla 1. Dünya Savaşı Fotoğraf Sergisi

Notre Dame de Sion fransız Lisesi ve Belçika İstanbul Başkonsolosluğu işbirliğiyle 28 Haziran 1914, Birinci Dünya Savaşı’nın ilk ateşi Saraybosna’da yankılanır.* Hiç kimse, birkaç ay sonra Avrupa’nın alevler arasında kalacağını ve tüm dünyaya dört yıl boyunca yayılacağını düşünmemiştir. Liège, Tannenberg, Gelibolu, Tabora, Tsingtao, Ypre, Selanik, le Chemin des Dames, ... Birinci Dünya Savaşı daha önce görülmemiş evrensel bir tutuşmadır. Şili’den Samoalara, Belçika, Fransa, Büyük Britanya, Rusya, Yeni Zelanda, Avustralya, Portekiz, Güney Afrika, Kongo, Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, Almanya, Avusturya, Türkiye, İtalya, Sırbistan gibi en az elli ülkeden askerler karada, denizde ve havada savaşmaktadır. Kamerun’un sıcaklarında, AlpIerin veya Kafkasya’nın karında, Westhoek’un çamurlarında, Çanakkale’nin sahillerinde... her yerde silahların gürültüsü, askerlerin açlığı, susuzluğu ve acıları...

Ka Atölye'den Kitap Dükkanı Etkinliği

Ka Atölye 'nin Kitap Dükkanı, raflarında yer alan kitapları ve yaratıcılarını izleyicileriyle buluşturmak için bir etkinlikler dizisi başlatıyor.  Buluşmalar adıyla gerçekleşecek bu etkinliklerde kitapların hikayelerini, yaratıcılarının deneyimlerini dinlemeyi, ufuk açıcı sohbetlerde bir araya gelmeyi istiyoruz. Hem bu kitapların daha çok izleyici ile buluşmasını sağlayabilmek, hem de izleyicilerin kitapların yaratıcılarıyla birebir etkileşim kurabilmeleri Kitap Dükkanı'nın en güçlü motivasyonu.  Bize katılın, yaratıcılarla tanışın ve imzalı kopyalar edinin.

Galata Fotoğrafçıları Sergisi

5. Galata Fotoğrafçıları Sergisi FOTOĞRAFLAR '15  10 Ekim Cumartesi 18.30'da Galata Fotoğrafhanesi'ndeki Fotoğraf Vakfı Galerisi'nde izleyici ile buluşacak. Sergi 10 Ekim-1 Kasım 2015 tarihleri arasında pazar günleri hariç her gün 12:00-19:00 saatlerinde izlenebilir. http://www.galatafotografhanesi.com

Türkiye'nin Fotoğraf Sandığı Olympus Galeri'de Açıldı

Adnan Menderes'in darağacına yürümesi ve idam sehpasından hayata son bakışı, "Taçsız Kral" Metin Oktay'ın gol kralı tacıyla omuzlara alınışı, 12 Eylül sonrası siyasi mahkumlarla tıkabasa dolu Mamak Cezaevi koğuşları, Anıtkabir'in inşaatının sürdüğü yıllar, 1930 Türkiye Güzellik Yarışması finalistleri, Soma maden faciası, Hababam Sınıfı filminin ünlü kopya sahnesi...  Fototrek Fotograf Merkezi - Olympus Galeri , oldukça zengin bir fotograf arşivinden seçilen, birkaç örneğini yukarıda paylaşılan çok özel karelerin yer aldığı bir sergiye ev sahipliği yapacak. Türkiye'de ciddi eksikliği hissedilen editöryal görsel arşiv konusundaki açığı kapatmak amacıyla kurulan ve arşivinde Osmanlı'dan günümüze 600 binin üzerinde yüksek çözünürlüklü görsel bulunan Depo Photos arşivinde yer alan seçme fotograflardan oluşan "Depodaki Türkiye Tarihi" sergisi, 14 Ekim - 17 Kasım 2015 tarihlerinde izleyicisiyle buluşacak.

İstanbul'un Fotoğraf Festivali Başlıyor

İstanbul’da şimdiye kadar yapılmış en kapsamlı fotoğraf organizasyonu Fotoİstanbul Beşiktaş Uluslararası Fotoğraf Festivali, 9 Ekim 2015 tarihinde ikinci kez kapılarını açıyor.ABD, Asya, Avrupa ve Türkiye’den 60’a yakın sanatçıyı bir araya getiren Fotoİstanbul, 8 Kasım 2015 tarihine kadar fotoğraf severlerce izlenebilecek. Köyiçi Kartal, Serencebey Barbaros Bulvarı, Beşiktaş İskele ve Bahçeşehir Üniversitesi, Ortaköy Yetimhanesi ve Ortaköy Sanat Merkezi’nde yer alacak festival, bir kez daha milyonlarca kişiyi fotoğraf sanatı etrafında buluşturacak. Fotoİstanbul 2. Beşiktaş Uluslararası Fotoğraf Festivali; 47 sergi, 15 panel ve yuvarlak masa tartışması, 80 fotoğraf gösterisi, 100’ü aşkın portfolyo değerlendirmesi, kitap imza günleri ve ustalarla söyleşi etkinlikleri ile fotoğrafı Beşiktaş’la ve tüm İstanbullularla buluşturmayı hedefliyor. Program için tıklayınız.

Sergen Şehitoğlu: “Cubbyhole”

İsmini İngilizcede küçük bir mekânı tarif etmeye yarayan, ‘odacık’ ya da ‘hücre’ anlamlarına gelen “cubbyhole” teriminden alan sergi, Sergen Şehitoğlu’nun henüz hiçbir yerde gösterilmemiş fotoğraflarını kapsıyor. Özünde modernizmin idealist vizyonu üzerine temellendirilmiş günlük hayatlarımızın, baştaki ideallerin aksine ne kadar da daraltıcı, kopartıcı ve hapsedici olduğunun altını çizen seri, özellikle büyük kentlerde modern şehir hayatının insana dayattığı hayat biçimlerini sofistike ve çokkatmanlı imgelere dönüştürüyor.

Sebastiao Salgado:İşçiler

Brezilya’nın maden, Güney Amerika’ nın şeker kamışı, Fransa’nın çelik, Bangladeş’ in gemi söküm ya da Hong Kong’un kafeslerde yaşamaya mahkum edilmiş Vietnamlı çocuk işçileri… Sınıf profilini ortaya koyması bakımından dünyanın en başarılı çalışmalarından sayılan, kimi eleştirmenlere göre Karl Marx’tan sonra yazılmış en iyi “Manifesto” olan İşçiler, sanatçının 1986 ile 1992 yılları arasında 26 ülkede çektiği fotoğraflardan oluşan 3. projesidir. Genel yapısı itibarıyla üç temel bölüm üzerine kurulmuş olan albümde yer alan ülkeler bu bölünmeyi dolaylı olarak anlatır. Salgado Fransa gibi sanayileşmiş ülkelerdeki işçiliği fotoğraflarken bir yandan Rusya gibi eski Doğu Bloğu ülkelerindeki görece eski teknolojiye dayalı işçiliği bir yandan da üçüncü dünya ülkelerindeki tarıma dayalı işçiliği çekmiştir.  http://folkartgaleri.com

Açık Çağrı:Home

Ka Atölye ve Entefxis (Yanya, Yunanistan) yıl boyu sürecek bir sanat projesi olan HOME (EV) için, lens tabanlı çalışan sanatçılara bir açık ça ğrıda bulunuyor!  Son başvuru tarihi 31 Ekim 2015! HOME, Türkiye ve Yunanistan arasında gerçekleşen mübadele ve zorunlu göçü odağına alan bir sanat projesi. Proje, mübadele sonucu yaşananların hafızasını sanatsal ifade, arşiv çalışması, araştırma ve hikayeler üzerinden ele almayı amaçlıyor. Proje kapsamında, Belçikalı görsel hikaye anlatıcısı Jan Rosseel'in ( http://www.janrosseel.com/ ) yürütücülüğünde Yunanistan ve Türkiye’den katılımcılarla gerçekleşecek olan iki aşamalı atölye, hikaye anlatıcılığı, kurgu ve işlerin kitaba dönüşmesi temaları etrafında şekillenecek. Proje süresince toplanan hikayelerin ve izlenimlerin iki farklı sergi ve bir kitap ile seyircisiyle buluşması planlanıyor. (Proje boyunca gerçekleşecek atölyelerin dili İngilizce olacağından, katılımcıların kendilerini bu dilde iyi ifade edebiliyor olmaları beklen...

Kuzguncuk Bir Mahalle Değişiyor

Son elli altmış yılda, Kuzguncuk'ta çok önemli değişiklikler yaşandı. Her geçen on yılda sanki tekrarlanan bir yenilenme dalgası mahallenin üzerinden geçiyor. Son üç dört yıldır ise, oldukça belirgin bir değişim, çok sayıda genç insanın Kuzguncuk'a yerleşmeleri ile meydana geldi.  Kuşakların gidip gelmesi, bugünkü şehir içi göç, özellikle de kentsel dönüşümle bağlantılı olan hareketlerle başlamadı elbette; hele de Kuzguncuk için bu iddia oldukça geçerlidir. Bizans'ın mirasçıları olan Rumların oturduğu köy; Osmanlı'nın ilk yarı yüzyılında İstanbul'a yerleşip daha sonra Kuzguncuk'u mekân olarak seçen Musevi halkının mahallesi; daha Bizans döneminden başlayarak Kafkasya sınırından İstanbul'a gelen bazı Ermenilerin de yeni memleketidir burası. 

''İklim Değişikliği İçin 60 Çözüm'' Fotoğraf Sergisi

Halkbank, Fransız Kalkınma Ajansı (Agence- Française de Développement- AFD) ve Yann Arthus-Bertrand (Foundation GoodPlanet) işbirliğiyle hayata geçen ve toplam 21 fotoğraftan oluşan “İklim değişikliği için 60 Çözüm” fotoğraf sergisi Halkbank Genel Müdürlüğü ’nde ziyaretçilerle buluşacak. 5 Ekim’de açılacak sergi, 16 Ekim 2015 tarihine kadar 09:30-18:00 saatleri arasında İstanbul Salonu’nda ücretsiz olarak gezilebilecek.

İstanbul Fotoğraf Müzesi Yeni Sezonu Dört Farklı Sergiyle Açtı

İstanbul Fotoğraf Müzesi , 3 önemli fotoğraf sanatçısından 4 sergi ile 2015 yılını tamamlıyor. 1 Ekim akşamı açılan 4 sergiye sanatseverler yoğun ilgi gösterdi. Açılışta Şemsi Güner’in yakın dostları fotoğraf sanatçıları Ozan Sağdıç ve Selim Seval, kişisel dostluklarını ve hatıralarını izleyicilerle paylaştı.  Hırvat sanatçı Stanko Abadziç yaptığı konuşmada İstanbul Fotoğraf Müzesi’nde bulunmaktan dolayı çok mutlu olduğunu söyledi ve bu güzel mekanı sanatseverlere kazandıran Fatih Belediyesi’ne teşekkür etti. Fatih Belediyesi Başkan Yardımcısı Hasan Suver fotoğrafçılara teşekkür ederek, sanata yatırımlarının devam edeceğini söyledi.

Ustalarımızdan Sergisi Ankara'lı Fotoğraf Severlerle Buluşuyor.

Güler Ertan Fotoğrafımızın yaşayan en büyük ustaları 17 Ekim - 19 Kasım 2015 tarihleri arasında Ankara'da, Türkiye Fotoğraf Sanatı Federasyonu Sanat Galerisi'nde buluşuyor.  TFSF'nin düzenlediği USTALARIMIZDAN sergisi, ülkemiz fotoğrafının bugün ulaştığı noktalara gelmesinde çok büyük katkısı ve emeği bulunan 1950 öncesi doğumlu 24 fotoğraf ustasının eserlerini bir araya getiriyor.  Ara Güler, Ozan Sağdıç, Ersin Alok, Mehmet Bayhan, Ergun Çağatay, Tuğrul Çakar, İsa Çelik, Gültekin Çizgen, İbrahim Demirel, H. Nadir Ede, Necmettin Külahçı, Güler Ertan, Faruk Ertunç, Ahmet Esmer, Sıtkı Fırat, Ahmet Öner Gezgin, İlyas Göçmen, Sabit Kalfagil, İzzet Keribar, A. Halim Kulaksız, Lütfi Özgünaydın, Ali Rıza Akalın, Yusuf Tuvi ve İbrahim Zaman'ın 40'lı, 50'li, 60'lı yıllarda çektiği klasikleşmiş fotoğraflarının yanısıra, güncel işlerinin de yer aldığı USTALARIMIZDAN sergisi, Türkiye fotoğrafının nerden nereye geldiği konusunda da bir referans olacak.

Anadolu’da John Garstang’ın Ayak İzleri

Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi ( ANAMED ), ünlü İngiliz arkeolog John Garstang’ın Hitit Uygarlığı’nın izinde Anadolu’da gerçekleştirdiği çalışmaları yeni bir sergiyle gözler önüne seriyor. Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi (ANAMED), 17 Eylül 2014 -10 Ocak 2015 tarihleri arasında arkeoloji ve tarih meraklılarının ilgisini çekecek yeni bir sergiye ev sahipliği yapıyor. “Anadolu’da John Garstang’ın Ayak İzleri” ismini taşıyan sergi, ünlü İngiliz arkeolog John Garstang’ın Hitit Uygarlığı’nın Anadolu’daki yerleşimi konusundaki araştırmalarını odağına alıyor. Liverpool Üniversitesi işbirliğiyle hazırlanan ve Garstang Arkeoloji Müzesi ile Ankara İngiliz Arkeoloji Enstitüsü arşivlerinden derlenen fotoğraf ve tarihi belgelerin yer aldığı serginin küratörlüğünü yine Liverpool Üniversitesi’nde Arkeoloji Bölümü Başkanı olan Alan M. Greaves üstleniyor.

Nikon Avrupa Film Festivali

Nikon, Raindance ile birlikte düzenlenen ve bu yıl Jüri Başkanlığını yönetmen Asif Kapadia'nın yaptığı Nikon Avrupa Film Festivali 'ni duyuruyor. Yarışmada, film tutkunları ve profesyonel film yapımcıları "Günlük Enstantaneler" teması altında çekecekleri en fazla 140 saniyelik kısa filmleriyle yarışacaklar. Yarışmaya katılacak filmler, 13 Ekim 2015 ile 15 Ocak 2016 arasında çevrimiçi olarak teslim edilebilecek. Bu yıl ikincisi düzenlenen Nikon Avrupa Film Festivali'nde, geçen yılın yaratıcı teması "Bambaşka Bir Bakış Açısı"nı geliştirerek film yapımcılarından günlük bir enstantaneyi özgün, ilginç bir öyküye dönüştüren filmler göndermeleri isteniyor. Burada aşılması gereken güçlük, sıradan olanı yeni bir gözle görmek ve özgün bir şekilde yansıtmak. Başarılı olmak için yarışmacıların, günlük yaşamın büyülü veya sıradan yanlarını alıp bunları ekranda anılara dönüştürmeleri gerekecek.

IFSAK 56. Yılında Yeni Sezonunu Açıyor

Türkiye'nin en köklü fotoğraf ve sinema derneği olan İFSAK, 2015-2016 sezonuna dopdolu bir programla 1 Ekim'de merhaba diyor. 56 yıldır Türkiye'de fotoğraf ve sinema sanatının öğrenilmesi, yaygınlaşması ve gelişmesini sağlamak için çalışan İFSAK - İstanbul Fotoğraf ve Sinema Amatörleri Derneği, 2015-2016 sezonunu 1 Ekim 2015 Perşembe günü saat 19:30'da düzenleyeceği Açılış Töreni ile karşılıyor. İFSAK, Ekim ayı boyunca sergiler, yarışmalar ve gösterilerden oluşan dolu dolu bir program sunuyor.