Serhan Serter Röportaj

Düğün fotoğrafçılığını seçmeniz ve bu olanda uzmanlaşmanızın hikayesinden kısaca bahseder misiniz?
Serhan Serter

Düğün fotoğrafından önce neden fotoğraf çektiğime bakmak lazım. Ardından ”neden düğün fotoğrafçılığı” konusuna bakalım. Ben fotoğraflarımı, duygu ve düşüncelerimi ifade etme ve paylaşma köprüsü olarak görüyorum. Bir fotoğrafçının hayata dair bir sorunsalı olması gerektiğini düşünüyorum. Fotoğraf üreten kişiye yaratıcılık kaynağını sağlayanın bu duygu olduğunu düşünüyorum. Ben, hayatımı ifade çabama yol olması için fotoğraf çekmekteyim.
Neden düğün diyecek olursak ;
Düğün günü enerjisi yüksek, biraz stresli olsa da mutluluk ve eğlence dolu bir süreç. Yaşamdan keyif ve tat alınmasını düşünen biri olarak düğün günleri içinde olmak benim için mutluluk verici bir durum. Düğünün enerjisini kendi coşkumla birleştirip fotoğraflarımı çekiyorum ve bundan çok zevk alıyorum. Beni düğün fotoğrafçısı olmaya iten önemli sebeplerden biri bu oldu. (14 Eylül 2013)


Düğün fotoğrafçılarını bir çatı altında toplama fikri nasıl doğdu?
Kurucusu olduğunuz Düğün Fotoğrafçıları Derneği’nin amacı ve PWS (Photo Wedding Stories) ‘den kısaca bahseder misiniz?

Yaklaşık 4 yıldır üzerinde durduğum bir projeydi. Geçen sene derneğimizi resmen kurarak ilk adımımızı atmış olduk. PWS’de aynı şekilde gerçekleşti.



Genel olarak baktığımızda, Türkiye düğün fotoğrafçılığına kazandırmak istediğim iki durum var.
Bunlardan ilki ülkemizde “düğün fotoğrafçısı” markasının iyileştirilmesi, düğün fotoğrafçılarının fotoğrafçılık dalı içinde kurumsal bir kimliğe sahip olabilmesi ve birlik haline gelebilmesi için çalışma yapmaktı. Bunun için DüğünFotoğrafçıları Derneği’nin kurdum ve halen yönetim kurulu başkanlığını yapmaktayım.

İkinci çalışmam, Türk düğün fotoğrafçılığını uluslararası standartlara kavuşturmak, hizmet ve ürün kalitesini daha yukarılara taşıyabilmek adına dünya genelinde düğün fotoğrafçılığı dalında önde gelen fotoğrafçılarla temas kurmak ve özel eğitim programları ile yeni vizyonlar kazandırmak oldu. Bu çalışmada dünyanın önde gelen düğün fotoğrafçılığı birliklerinden biri olan PWS (Photo WeddingStories) ile temasa geçtim. Türkiye’nin ilk uluslararası düğün fotoğrafçılığı seminerini düzenleyerek hocalık yaptım. Verdiğim eğitimler halen ulusal ve uluslararası alanda devam etmektedir.


Sonuç olarak,
Türkiye düğün fotoğrafçılığına iki kapı araladığımı düşünüyorum.
Bu kapılardan birinin adı Düğün Fotoğrafçıları Derneği (DÜFOD). Ülkemiz içindeki genel yapılanma misyonuna sahip olan DÜFOD bizim yurt içindeki kapımız olacak.
İkinci kapımız PWS. Bu yapılanma ile ülkemizdeki düğün fotoğrafçılarını  dünya standartları ile canlı temasa geçirtme fırsatını yakalamış oldum.
Bir diğer sevindirici gelişme, ülkede ilk olarak oluşturduğum bu yapıları takiben Türkiye’de meslektaşlarım tarafından birçok eğitim programlarının yapılmaya başlanması oldu. Bu durumun varlığı, araladığım kapıların doğruluğunu göstermesi açısından benim için ayrı bir mutluluk kaynağıdır.


Ülkemizde yapılan düğün fotoğrafçılığını dünya ile karşılaştırdığınızda ilk bakışta gördüğünüz eksik veya hatalar nelerdir?



Ülkemizde, birçok ilde çekimler yaptım ve yapmaya devam ediyorum. En doğusundan en batısına kadar iyi bir Türkiye düğün fotoğraf panoramasını elimde tuttuğumu düşünüyorum. Ayrıca dernek başkanı olduğum için Türkiye’nin her yerinden düğün fotoğrafçıları ile temas halindeyim.
Bu sayede gözlemlediğim ilk konuda ülkemiz düğün fotoğrafçılığında teknik altyapı ve vizyon yapılandırmaları öncelik teşkil eden durumlar olarak karşımıza çıkmakta. Bu noktada eğitimin önemi ortaya çıkıyor. Bu güne kadar benim yaptığım tarzda eğitim çalışmaları daha önce yapılmamış olduğundan ilk olmanın zorluğu, meslektaşlarımızın ilk defa eğitim programlarıyla karşılaşmaları ile ortaya çıkan alışma süreci diğer sorunlar. Umarım bu süreci de aşacağız.

Tekrarı olmayan bir günü fotoğraflamanın psikolojisi nasıl? Düğün fotoğrafçısı aksilikleri en aza indirmek için ne gibi hazırlıklar yapar?

Bir düğün fotoğrafçısı çekimini yapacağı gelin ve damadın en önemli gününün belgelerini çıkarma sorumluluğunun farkında olmalıdır. Çok keyifli görünen düğün fotoğraf çekimi, içinde büyük bir risk yönetimi barındırmaktadır. İki tip risk yönetimi söz konusudur. Birincisi teknik donanım yönetimi, ikincisi çekim yönetimi. Teknik donanımda, ekipmanlarınızın yedekli ve çekime hazır olması öncelikli durumlardan biridir. Bir tane fotoğraf makinesi ile düğün günü çekimine giden meslektaşlarım aldıkları büyük riskin farkında olmadan çekim yapmaktalar. Çekim yönetiminde, çekim yapacağınız yerleri daha önceden belirlemeli ve bir B planı hazırlamalısınız.


Çalışmalarınızda belgesel tarzda çekilmiş düğün günü fotoğraflarından daha çok kurgulanarak oluşturulan konsept kareler görüyoruz, bu sizin tercihiniz mi ya da size gelen talepler doğrultusunda mı bu tarz işler çıkıyor?


 Fotoğraf çekimi bireysel bir aktivitedir. Her fotoğrafçı kendi birikimini ve dünya görüşünü yansıtarak makinesine kayıt edeceği görüntüleri seçer ve sunar.
Benim düğün kavramını ve düğün gününü ifade tarzımda öncelik zerafettir. Güzelliklerle dolu bir günde, her durumun zarif ve estetik görünmesine dikkat ederim. Gelin ve damatlarımı, elegant, sofistike ve vakur bir duruşla ifade etmekteyim. Bu durum, benim düğünü algılama ve ifade etme yolumu oluşturan unsurlardır.
Bunun için fotoğraflarım ağırlıklı olarak benim hazırladığım kurgulardan oluşmakta. Diğer taraftan, çiftlerimin özel taleplerini de dikkate almaktayım.

Sabah başlayan hazırlıkların ardından törene kadar kısıtlı bir çekim süreniz olmalı, (gelinin saçtan geç gelmesi adettendirJ ) zamanı iyi kullanma konusunda ne gibi tüyolarınız olur?


Profesyonel düğün fotoğraf çekiminde zaman yönetimi hayati bir konudur. Bunun için, düğünden önce çiftlerimle ofisimde bir araya gelip düğün gününü detaylı bir şekilde planlayıp, düzenli saatler halinde bir akış planı çıkarmaktayız. Her ne kadar zaman tablosu dakik olarak uygulanamasa da günün huzurlu geçirilmesi konusunda yardımcı oluyor.




Düğün günleri çiftler belli etmese de gergin oluyorlar, buradan yola çıkarsak düğün fotoğrafçılığı fotoğrafik bilginin yanı sıra insan psikolojisini de bilme ve yönetmeyi gerektirir diyebilir miyiz?


Sorunuz, içinde cevabını da barındırıyor. Düğün fotoğrafçılığı içinde büyük oranda portre fotoğrafçılığı uygulamaları bulunmaktadır. Bu da cansız bir nesne ile değil insanla çalışıp çekim yapmanın zorluğunu getiriyor. Hem düğün gününün genel stres yönetimi hem de fotoğraf çekim anında gelin ve damat ile kurulacak iletişimin tarzı önem taşımakta. Böylece düğün fotoğrafçısı gelin ve damadın yol arkadaşıdır demek yanlış olmayacaktır.



Çekimlerinizi klasik flaşların yanı sıra lokal ve sürekli ışık kullanarak da yapıyorsunuz. Fotoğraf ve ışık çok detaylı bir konu ama bu konu hakkındaki görüş ve uygulamalarınızdan kısaca bahseder misiniz?


 Türkiye’de iç ve dış mekanda düğün fotoğraf çekiminde yeni ışık sistemleri kullanan ve meslektaşları takip edilen bir fotoğrafçıyım. Tüm mekan ve ışık zamanı şartlarına göre kullanabileceğimiz ekipmanlarımız mevcut. Her çekime en az 3 kişilik bir ekip ve 4 çanta dolusu ekipmanla gitmekteyiz. 
Seminerlerimde öğrencilerime ve meraklı olan çiftlerime ekipmanlarımı detaylı olarak anlatıyorum. Burada yazarsak uzun satırlar sürecektir.

Düğün fotoğrafçısı olmak isteyen veya bu alana yeni başlayan fotoğrafçılara ne gibi tavsiyeleriniz olur?  

Bu işe yeni başlayan veya başlama hazırlığında olan arkadaşlardan haftada onlarca telefon ve mail alıyorum.
Daha önce de belirttiğim gibi Türkiye’de düğün fotoğrafçılığı profesyonel eğitim sistemini ilk gerçekleştiren eğitimciyim. Halen vermekte olduğum seminer ve kurslarım bulunmakta. Bunun için Serhan Serter Academy markası altında eğitimler vermekteyim.

Ayrıca Türkiye’de yine bir ilk olan düğün fotoğrafçılığı eğitim filmlerinin yayınını başlattım. Gerçek düğün gününde yaptığım çekimlerdeki ders anlatımlarından oluşan eğitim filmlerim yoğun ilgi görüyor.
Yeni başlayan arkadaşlara, temel ve ileri fotoğrafçılık eğitimlerinden sonra portre fotoğrafçılığı eğitimini tamamlamalarını ve sonra düğün fotoğrafçılığı eğitimini almalarını tavsiye ediyorum. Bu konuda önceden birikimi olan veya “sabrı olmayan” fotoğrafçılar da doğrudan eğitimlerime katılabilirler.

Düğün fotoğrafçılığı veya başka alanlarda idolünüz olan fotoğrafçılar var mı?

Dünya düğün fotoğrafçılığında söz sahibi olan ve çalışmalarını beğenerek takip ettiğim iki fotoğrafçı var. Bunlardan biri Yervant diğeri Jerry Ghionis.  Ayrıca David Lachapelle çok yaratıcı bulduğum bir fotoğrafçı. Helmut Newton’u da eklemeden geçmeyelim.




Son olarak evlenecek çiftlere doğru fotoğrafçıyı bulmaları konusunda ne gibi önerileriniz olur?

Çiftler düğün fotoğrafçısı seçimlerini büyük oranda internet üzerinden siteleri inceleyerek yapıyorlar.  Sitelerde fotoğrafçıların sundukları fotoğraflar kendilerinin standart kalitelerini yansıtmayabilir. Hatta daha kötüsü kendilerine ait olmayabilir. Internet dünyasında böylesine güven problemleri bulunmakta.
Bu noktada çalışmalarını beğendikleri fotoğrafçı ile telefonla temasa geçmeliler. Fotoğrafçının telefon diyaloğu ve işini anlatma tarzı birçok ipucu verecektir. Ofis ziyareti ile nihai karara varılmalıdır.

Evlilik hazırlıklarında bulunan tüm çiftlerimize kolaylıklar diliyorum.

Samimi sohbetiniz için teşekkürler.

Ben teşekkür ederim.

Röportaj: Göksel Kayış

Hiç yorum yok:

Ara Güler Arşiv Serisi - İstanbul'un Vapurları

 Kıyıda, iskeledeki çocuklar, Haliç’in kayıkçıları her birini isimleriyle ezberlediğimiz şehir hatları vapurları, tepelerden koşa koşa indiğ...