Mehmet Turgut Röportaj


Kitap fikrinin ortaya çıkışı ve akabinde Yekta Kopan’ın projeye dahil olmasıyla ilgili kısaca bilgi verebilir misiniz?
Kendi fotografik yolculuğumda yön değiştirmek istediğim için son 11 senede çektiğim fotoğrafları kitap yapmalı ve yeni bir sayfa açmam gerekiyordu. Bu kitabın editörü hem ideolojik olarak hem de hayatta hep benzer duraklarda durakladığımız için Yekta Kopan’dan başkası olamazdı. (31 Aralık 2012)

İlk kitabınız 30 için Mehmet Turgut’un hikayeli retrospektifi diyebilir miyiz?
Tam anlamıyla öyle diyebiliriz. Aynı zamanda 30 fotoğraflarımı takip edenlerin bu fotoğrafları niye çektiğime dair fikir sahibi olabilecekleri bir belge aynı zamanda.

Doğa ve hayvan hakları konusunda dikkat çeken çalışmalar yapıyorsunuz? Bu projeler sonunda aldığınız geri dönüşler nasıl? Farkındalık yarattığınızı düşünüyor musunuz?
Bir konuda aksaklık gördüğüm zaman konuşmak yerine elimden geldiğince harekete geçiyorum. İşaret ettiğim noktada da bir çok kişinin farkındalığını artırdığımı düşünüyorum.



Günümüzde eskiye göre çok daha fazla fotoğraf veya görsel tüketmemize rağmen fotoğraf hâlen o eski gücünü koruyor mu?

Fotoğraf çağımızın en popüler sanat akımı. Herkes bir şekilde iyi fotoğraf elde edebiliyor. Artık fotoğrafların iyi ya da kötü olması birinci planda değil, ne kadar düşündürebildiği önemli.

Bir fotoğrafa baktığınızda ilk önce tekniğini mi, yoksa anlatmak istediği fikri mi değerlendirirsiniz?
Bir fotoğrafçı olarak teknik değerlendirmeyi refleks olarak yapıyorum. Daha sonra da ne anlatmak istediği ile ilgili fikir yürütüyorum.

İdolüm dediğiniz bir fotoğrafçı veya fotoğrafçılar var mı?
Gözümü açtığımda ilk gördüğüm fotoğrafçı babamdı. Onun dışında idolüm diyebileceğim bir fotoğrafçı yok.

İnternetin yaygınlaşmasıyla birlikte basılı olarak yayınlanan süreli yayınlara olan ilginin azaldığı bir dönemde 46 gibi sıra dışı bir dergiyi çıkarmak derginin ismiyle müsemma bir durum olsa daJ sizi 46 dergisini çıkarmaya iten motivasyon neydi?
Fikirlerimi gerçekleştirecek mecra bulmakta büyük sıkıntılar çekiyordum, bu da beni hem yavaşlatıyor hem de köreltiyordu. 2 ayda bir ben ve ekibimin oyun bahçesi olarak tabir ettiğimiz bir alanda nefes almamız gerektiğini düşündüm ve böylece ortaya 46 çıktı.

Siyah ve kırmızı sizin için ne ifade ediyor?
Peki ya sarı?


İsminizin projelerinizin önüne geçtiğini düşündüğünüz oldu mu?
İsmimle projelerim sürekli bir yarış halindeler. Kimin galip geleceğini göreceğiz.


Fotoğraf makinelerinin çekim aşamasını oldukça pratikleştirdiğini görüyoruz, dijital görüntüleme teknolojisinin geleceği hakkında bir tahminiz var mı? Makineler gelecekte kadraj ve kompozisyon da yapabilecek mi?

Kompozisyon yetisi düşünebilen varlıklara özgüdür. Kadraj belki ama hiçbir cihazın kompozisyon yapabileceğini düşünmüyorum.

Fotoğrafçı olmak isteyen amatörler veya profesyonelliğe yeni adım atanlar ne yapmalı ya da ne yapmamalı?
Farklı bir meslek icra edenler aynı zamanda fotoğrafçı olmaya çalışmasınlar. Bunu hayatlarında hobi olarak tutsunlar. Çünkü fotoğrafçı olmak için bu mesleğe bütün hayatınızı vermeniz gerekir.


Ulusal veya uluslar arası birçok yarışmada derece alan bir fotoğrafçı olarak son zamanlarda artan ve özelikle markaların PR amacıyla düzenlediği yarışmalar hakkında ne düşünüyorsunuz?
Fotoğraf için yapılan ister PR için olsun ister farklı bir sebeple her şeyin önemli ve değerli olduğunu düşünüyorum.

Fikirlerinizin oluşmasını sağlayan ve dahası sizi besleyen yönetmenler, ressamlar, yazarlar ve müzisyenler kimlerdir diye sorarsak uzun bir liste olabilir ama aklınıza gelen başlıca isimleri söyleyebilir misiniz?
Öyle bir liste yok, aklıma gelen fikirlerim kimin tarafından verildiğini bilmiyorum ama bir hediye olduğunu düşünüyorum.

Rock ve metal müzik dinlediğiniz biliyoruz, dinlediğiniz müziğin çalışmalarınızdaki kaotik havaya bir etkisi var mı?
Fotoğraf çekme eylemini gerçekleştirirken aynı şarkı bin defa da çalsa sanırım fark etmem. Çünkü fotoğraf çekmeye başladıktan sonra çok fazla konsantre oluyorum. 

Ozzy Osbourne, Amy lee, Alice Cooper, Patricias Kass ve daha nice dünyaca ünlü müzisyen ve grubun fotoğraflarını çektiniz, müziğin dışında sinema dünyasından da fotoğraflamak isteyeceğiniz dünyaca ünlü oyuncu ya da  yönetmenler var mı?
John Malkovic’i çok çekmek istiyordum ve çektim. Bir de Adrien Brody’i çekmeyi çok istiyorum ve çekeceğim…

Hangi grup veya müzisyenin turnesini fotoğraflamak isterdiniz?
Redd ve Foma. (Yanımdalar o yüzden bu cevabı veriyorum J)


Bir son soru klasiği olarak gelecek projeleriniz hakkında bilgi alabilir miyiz?
2013 yılında bir fotoğraf atölyesi açacağım ve çekmek istediğim 4 kısa film var. Birkaç tane de klip fikrim var.

Samimi cevaplarınız için teşekkürler.
Ben teşekkür ederim.

Bu röportaj kaynak ve link gösterilmek koşulu ile yayınlanabilir.

Hiç yorum yok:

Yılın Basın Fotoğrafları" Yarışmasında Ödüller Sahiplerini Buldu

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği (TFMD) tarafından 40 yıldır aralıksız olarak düzenlenen “Yılın Basın Fotoğrafları” yarışmasının 2024 sonuçl...