Ana içeriğe atla

Kayıtlar

Şubat, 2014 tarihine ait yayınlar gösteriliyor

Portfolyo: Hülya Cömert

1987 İstanbul doğumlu Hülya Cömert fotografik hikayesini şöyle özetlemiş; Lisede Kodak marka kompakt bir makineyle başladım diyebilirim fotoğrafa. Fakat ilkokuldayken ansiklopedilerden okuduğum karanlık odayla ilgili yazılanlar, olayı bihayli büyülü kılıyordu benim için. Hatta o zamanlar gazeteci olmak gibi bir düşünce bile vardı kafamda, sırf film banyo etmeyi öğrenebilmek için.  Fakat öğrenimimi Dumlupınar Üniversitesi’nde Maliye bölümünde tamamladım. Tabii bu durum beni fotoğraftan uzaklaştırmadı. Mezun olduktan sonra önce dijitalle sonra tekrar analogla devam ettim fotoğraf çekmeye. Birçok insan, bir şeyler anlatmak, anlaşılmak için bir şeylere sarılır. Ama ben fotoğraf çekmeyi daha çok bisiklete binmeye benzetiyorum. Pedallamaya devam ettiğim sürece nefes alabileceğimi düşünüyorum. https://www.behance.net/hulyacomert

Sergi: The Other Kemal

x-ist, 6 Mart - 29 Mart, 2014 tarihleri arasında Ahmet Polat’ın “The Other Kemal” başlıklı fotoğraf sergisine ev sahipliği yapıyor. x-ist’te 2005 yılında “Değişim Yönünde”, 2006 yılında “Sadece Davetliler” adlı kişisel sergilerinin ardından Hollanda, Avusturya, Brezilya gibi dünyanın birçok yerinde yapıtlarını sergileyen Polat, kısa bir aradan sonra tekrar yerel izleyiciyle buluşuyor.   Ahmet Polat , kariyerinin en önemli projelerinden biri olan, 2006-2012 yılları arasında Türkiye’nin dört bir yanına giderek Türkiye’deki gençliği fotoğrafladığı, Kemal’s Dream başlıklı fotoğraf serisini toplumsal ve kişisel tarihini harmanladığı yepyeni bir seçki ile ortaya çıkartıyor. “The Other Kemal” başlığı altında toplanan yapıtlar, Polat’ın fotoğrafladığı insanlarla olan ilişkisinden yola çıkarak gerçek ve fotoğrafa yansıtılan kimlikler arasındaki farka değiniyor.

Mehmet Turgut'un ''Âlâ Portreler'' Sergisi Ankara'da

Fotoğrafçı Mehmet Turgut ; Aydın Boysan, Ara Güler, Şebnem Sönmez, Mustafa Alabora, Yetkin Dikinciler, Zeynep Oral, Rutkay Aziz, Erdal Beşikçioğlu ve Leman Sam’ı “Âlâ Portreler” sergisi için fotoğrafladı! Usta olabilmek için gereken 3 kavram, zaman, sabır ve sadakat hakkında görüşlerini anlatan 9 usta ismin video ve portelerinin yer alacağı “Âlâ Portreler” sergisinden elde edilecek gelir ise, Oyuncular Sendikası aracılığı ile sinema emekçilerine aktarılacak.

‘Birikim‘ Fotoğraf Sergisi

Beyoğlu Belediyesi Sanat Galerisi,  25 Şubat-08 Mart 2014 tarihleri arasında Süleyman Gündüz & Uğur Günyüz ‘Birikim’ fotoğraf sergisine ev sahipliği yapıyor! Yaşamımız boyunca birçok şeyi görür, okur ve dinleriz. Tümünü hafızamıza kaydederiz. Zaman biriktirdiklerimizin bir kısmını erozyona uğradır. Kaybetme korkusu belirince kayıt altına almaya çalışırız.  Kayıt altına almak üç evrede gelişir. Bildiklerimizi ya konuşma yöntemiyle başkalarına anlatarak dilden dile nesilden nesile sözel aktarılmasını veya yazarak yüzlerce yıl korunmasını sağlarız. Üçüncü yol ise görsel olarak kayıt altına almaktır. Fotoğraf, resim, karikatür, heykel, minyatür, gravür ve sinema… görselliğin dilini oluşturur. Fotoğrafçılar için sınır ve yabancı tanımı yoktur. Bilinmeyen coğrafyalar ve yüzler deklanşöre bastığımız andan itibaren kendimize dönüşür.  Fotoğrafçı bazen bir gezgin, bazen de haber peşinde koşan bir muhabirdir. Bizlerde an...

Sergi:Doğaya Dokun

Fotoğraf: Hakan Öge Dağ Kültürü Derneği tarafından bu yıl dokuzuncusu düzenlenen Dağ Filmleri Festivali vesilesiyle Fransız Kültür Merkezi doğa temasına adanmış bir fotoğraf sergisine ev sahipliği yapıyor. Doğa fotoğrafı konusunda uzman pek çok fotoğraf sanatçısının yer aldığı sergide ziyaretçiler Türkiye’nin çeşitli yerlerinde çekilmiş kareler eşliğinde farklı bir yolculuğa çıkacaklar. Sergide yer alan fotoğraflar, insanın doğa ile kurduğu yakın ilişkiyi çarpıcı bir şekilde anlatıyor.

Sergi: Odamdaki Işık Paris

Fransız Kültür Merkezi, Kızılay’da bulunan yeni şubesinin resmi açılışı vesilesiyle, Paris temalı bir fotoğraf sergisi düzenlemektedir. Bu  fotoğraflar, 2013 yılının yazında, iki ay boyunca Paris’te kalan, bu şehire aşık olan, genç bir türk öğrencisinin hayranlığının ve tutkusunun bakışları altında, bir meyve sepeti tadında sizi güzel bir yolculuğa davet ediyor.  ÖYKÜ ÖZÇELİK  1994 Ankara’da doğan Öykü ÖZÇELİK,  fransızca öğrenmeye 7 yaşında Ankara Özel Tevfik Fikret İlköğretim Okulu’nda başlar. 12 yıl sonra, Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne başladığında, fransızcayı yavaş yavaş unutmuş olduğunun farkına varır ve  bu sebeple 2013 yılı yazında iki aylığına Paris’e gider.

Haydarpaşa Yanıyor İstanbul Seyrediyor

Haydarpaşa Garı, İstanbul’a hiç ayak basmamış insanlar için bile Yeşilçam filmlerinde, başrol oyuncusunun tahta bir bavulla, İstanbul’a gelip, buharlı bir trenden Haydarpaşa Garı’nda inip, o muhteşem kapısından şaşkın şaşkın kente, denize baktığı ve ardından ağır ağır mermer merdivenlerinden indiği sahne ile hafızalardadır. İki Alman mimar Otto Ritter ve Helmuth Cuno tarafından hazırlanan projenin inşaatında Alman ustalar ile birlikte İtalyan taş ustaları da çalışmıştır. Neoklasik Alman Mimarisi’nin en güzel örneklerinden biri olan Haydarpaşa Gar binası 100 yaşını çoktan gerilerde bırakmış, tarihsel ve kültürel miras niteliğinde olup, İstanbul II Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından 21.08.1997 tarih ve 4542 sayılı kararla “1. Sınıf Korunması Gereken Yapı” olarak tescil edilmiştir.

Orhan Cem Çetin' in Son Sergisi Gümüş Gezegen Sanatorium'da

Çağdaş fotoğraf sanatının cesur ve disiplinlere sığmayan tarzıyla tanınan ismi Orhan Cem Çetin’in yeni sergisi “Gümüş Gezegen” 20 Şubat’ta Sanatorium ’da açılıyor. Seri, sanatçının kişisel, özgün ve gizemli dünyasına dönüşünü müjdeliyor. Son işlerinde yalın, doğrudan, saf bir fotoğraf tekniğine ulaşmış gibi görünen Orhan Cem Çetin, yeni serisi “Gümüş Gezegen”de adeta bir döngüyü tamamlayarak bir dönüş yapıyor ve ilk dönem işlerini hatırlatan, çok daha kişisel, daha özgün, yer yer de daha kasvetli bir dünyaya ulaşıyor.  Dönüş sürecini “Hayatın hızı, aklı zorlayan bir tempoyla artarken, belki de bu kemirici ivmeye verilen yanıtın aksine yavaşlaması gerek” sözleriyle açıklayan sanatçının son üç yılının gündemini yansıtan ve esasen bir hafıza dökümü olan bu yeni seri, adını teknik sürecin ilk halkasını oluşturan gümüş taneciklerinden alıyor. ( 20 Şubat - 22 Mart 2014)

Portfolyo:Seda Şakiroğlu

İstanbul Ticaret Üniversitesi Görsel İletişim Tasarımı Bölümü 3. sınıf öğrencisi olan Seda Şakiroğlu üniversite bünyesindeki  Fotoğrafçılık Kulübü'nün başkanlığını yapmanın yanı sıra  İtalik dergisinde Fotoğraf Editörlüğü ve kısa film çalışmaları bulunmaktadır. https://www.behance.net/sedasakiroglu

Sergi:24 Yalnızlık Hâlinde 24 Yıl

Babil Toplum Kültür Sanat Çalışmaları ve Belgesel Sinema Derneği  17-28 Şubat 2014 tarihleri arasında Romanyalı genç fotoğraf sanatçısı Mirona Radu ’yu ağırlayacak. Fotoğraf sanatçısı Mirona Radu, sergisini “Bu  sergi, yarışmayı değil düşünmeyi ve görüntülerin şarkısına kulak vererek kendimizi duyguların akışına bırakmayı önermektedir” diye tanımlıyor. Genç sanatçı, fotoğrafın etkileyeciliğinin sadece kompozisyona, alandaki egemen biçimlere, renklere ve ışığa değil, aynı zamanda bir yaratıcı (author) olarak fotoğrafçının varlığına-niyetine işaret ettiğine inanıyor.

Sergi:Görünür ve Görünmezlik Arasında Fotoğraf

Gültekin Çizgen’in 2013-2014 yılları arasındaki panoromik boyutunda ve enine bir bakışla değerlendirdiği kavramlardan oluşan bir seri 15 Şubat-14 Mart 2014 tarihleri arasında  İFSAK’ta  Bu bir fotoğraf sergisi değildir diyen Gültekin Çizgen bu seriyi fotoğraf literatürüne armağan ettiğini ve sanat dili anlamında “Fotoğrafça” kavramının daha iyi anlaşılması için görsel notlar çalışması olduğunun altını çiziyor.  Gültekin Çizgen’in fotoğraf sanatının yaratıcı yolunun daha çok fotoğrafta görme ve gösterme kültüründen doğru ilerlediğini ve de atmosferin önemini vurguladığı çalışmasını İFSAK’ta, fotoğrafseverlerle buluşturuyor.

Galeriye Sığmayan Sergi ''Gülümseyince Aynıyız'' Balat Sokaklarında

Sokak sanatçısı JR’nin tüm dünyada farklı sorunlara işaret edebilmek için gerçekleştirdiği sokak sergisi projesi Inside Out Project Türkiye’de ilk defa Balat’ta 15 Şubat 2014 tarihinden itibaren sergilenecek. Türkiye’deki projenin koordinatörü  Tuba Aynur  ve fotoğraf sanatçısı  Tolga Bayraktar  geliştirdikleri ‘Gülümseyince Aynıyız’ konseptiyle, 70 Balat sakininin portrelerini çektiler.

World Press Photo 2014 Sonuçları Açıklandı

Dünyanın en iyi basın fotoğrafları 57. kez sahiplerini buldu. 132 farklı ülkeden 5754 fotoğrafçının 98671 fotoğrafla katıldığı yarışmada John Stanmeyer'in Signal isimli fotoğrafı birinci oldu. Stanmeyer'in fotoğrafı günümüz toplumunun etrafında olan biteni fotoğraflayarak ölümsüzleştirme iç güdüsünü anlatırken, gelecekte deklanşöre basmayan kalmayacak mesajı veren bir kompozisyon oluşturmuş. Yarışmada dereceye giren diğer fotoğraflar ve detaylı bilgi için tıklayınız.

Direnişin Fotoğrafı, Fotoğrafın Direnişi

Belgesel Fotoğraf Topluluğu’nun hazırladığı “Fotoğraf Notları: Gezi Direnişi” kitabının yayımlanması vesilesiyle, Gezi Direnişi olarak anılan sürecin ışığında fo to-muhabirlerini, bağımsız fotoğrafçıları, aktivistleri ve medya çalışanlarını biraraya getirerek çeşitli konuları tartışmaya açmayı hedefleyen "Direnişin Fotoğrafı, Fotoğrafın Direnişi" forumu 15 Şubat Cumartesi günü Galata Fotoğrafhanesi 'nde.  15 Şubat 2014 Cumartesi, 16.00-21.00

Agence Le Journal'da Photo Talk Başlıyor

Le Journal, fotoğraf sanatçıları, editör ve küratörleri PhotoTalk ile İstanbul Galata ofisinde ağırlıyor. 15 günlük periyodlar ile gerçekleştirilecek etkinliklerde konuk sanatçılar fotoğraf üzerine deneyimlerini katılım cılar ile paylaşıyor.  15 Şubatta ilki gerçekleşecek olan PhotoTalk #1'in konuğu Ömer Orhun .  Orhun  15 Şubat   Cumartesi 19:00 da LeJournal Galata Ofisinde  fotoğraf üzerine deneyimlerini katılımcılar ile paylaşacak.

Emre Ogan ile Uygulamalı Sokak Fotoğrafçılığı Atölyesi

Sokak Fotoğrafçılığı, fotoğrafçılığın belki de en dinamik örneklerindendir. Çünkü içerisinde yaşam vardır, insan vardır, en önemlisi de insanı yaşadığı ortamda fotoğraflamak vardır... Sokak fotoğrafı, her ne kadar makine ele alınıp sokaklarda gezerek deklanşöre basıldığında kolaylıkla oluşturulabilir gibi görünse de aslında dikkat edilmesi gereken pek çok tekniği bünyesinde barındırır. Kullanılması gereken ekipmanları iyi tanımak ve sokağı, insan davranışlarını iyi analiz etmek gerekir. Kısacası ister Türkiye’de ister yurtdışındaki farklı lokasyonlarda olsun, gezeceğiniz sokağın nabzını iyi tutmanız doğru sokak fotoğraflarının oluşmasının en önemli etkenlerindendir.   Tanıtım ve sokak fotoğrafçılığının seçkin isimlerinden biri olan Emre Ogan ( www.emreogan.com  –  www.ogan.com ), Sokak Fotoğrafçılığı atölyesi ile sizlerle 40 yılı aşkın bilgi birikimini paylaşacak ve uygulamalı çekim eşliğinde sokağın dilini çözebilmenizde sizlere yardımcı olacak. 

YTÜFOK Amatör Fotoğraf Günleri Duyurusu

Yıldız Teknik Üniversitesi Fotoğraf Kulübü olarak, fotoğraf çekmeye/izlemeye gönül vermiş  fotoğraf severleri buluşturma hedefimiz ile bu yıl 13.kez düzenleyeceğimiz Amatör Fotoğraf  Günleri’ni, 12-16 Mayıs tarihinlerinde, Beşiktaş Oditoryum Sergi Salonu’nda  gerçekleştireceğimizi sizlere duyurmaktan mutluluk duyarız.  Bu yıl da farklı üniversitelerin fotoğraf toplulukları ve fotoğraf sanatçılarının katılımlarıyla   gerçekleşecek sergiler, gösteriler ve katılımcılar/davetliler için uygun tartışma ortamlarıyla,  günümüz fotoğrafını değerlendirecek ve fotoğrafın geleceğine yön vermeye çalışacağız.  Etkinliğimiz kapsamında sergi, panel ve ileri tarihlerde duyurusu yapılacak olan diğer etkinlikler  için sizleri davet ediyoruz.   Amatör fotoğraf kulüpleri, toplulukları ve gruplarının çalışmaları ile hazırlanacak olan sergimizde bireysel katılımlara da yer vereceğimizi belirtmek isteriz. 

Belgesel: Vivian Maier'in Peşinde

Fotoğrafları ölümünden sonra kazara keşfedilen Vivian Maier, bugün büyük bir sanatçı olarak kabul ediliyor. Maier'ın fotoğraflarını keşfeden John Maloof'un gözünden, bu gizemli kadının izini süren bir belgesel. Bugün Amerikan fotoğrafı için tartışmasız bir öneme sahip olan Vivian Maier’ın ismini tamamen bir kaza sonucunda biliyor olduğumuzu düşününce, tekrar tekrar hayret ediyoruz. Chicago’lu tarihçi John Maloof, 2007 senesinde bir müzayededen rastgele bir koli fotoğraf almasaydı, belki bugün Maier’ın ismi mezara, fotoğrafları ise çöpe gitmiş olacaktı. Vivian Maier’ın Peşinde’de Maloof, Maier’ı keşfetme serüvenini anlatırken, hayatı boyunca çocuk bakıcılığı yapmış fotoğrafçının izini sürmeye devam ediyor. Maier’ın bakıcılığını yaptığı insanlarla konuşan, hatta onun Fransa’daki akrabalarını bulan Maloof, bu gizemli kadının üstündeki sır perdesini araladıkça yeni sorularla karşılaşıyor. Bir yandan tatlı ve sevecen olarak anlatılan Maier, diğer  yandan huysuz, zor...

KODA Collective'in İlk Kitabı 'Moment' Yayımlandı

KODA Fotoğraf Kolektifi’nin bir bakıma doğuşunu da simgeleyen bu kitap 13 foto röportajdan oluşuyor. Aslına bakarsanız kitap içinde yer alan 13 konu, fotoğrafı bir anlatım aracı olarak gören fotoğrafçıların "tanıklık etme" iç güdüsüyle müdahil olduğu olayların bazen tesadüfen bazen tahammüden fotoğraflanmasından ibaret. 2008-2012 yılları arasında üretilen birbirinden bağımsız bu fotoğraf serileri temelde aynı kaygıları taşıyordu: Görmek, anlamak, anlatmak, anlaşılmak.

Photo Talk Yakında Başlıyor

Le Journal , fotoğraf sanatçıları, editör ve küratörleri PhotoTalk ile Galata ofisinde ağırlıyor. 15 günlük periyodlar ile gerçekleştirilecek etkinliklerde konuk sanatçılar fotoğraf üzerine deneyimlerini katılımcılar ile paylaşıyor. Şubat ayı içerisinde ilki gerçekleştirilecek olan PhotoTalk etkinliğinin takvimi çok yakında duyurulacak.

SANSÜRE DUR DE!

Seza Bali Manzaralar Sergisi Elipsis Galeride

Elipsis Galeri , uzun zamandır beklenen Seza Bali’nin Manzaralar isimli ilk solo  sergisine 6 Şubat 2014 – 8 Mart 2014 tarihleri arasında ev sahipliği yapıyor. Sergi  sanatçının Amerika ve Finlandiya’da çekmiş olduğu birbirinden farklı yerlerin ve  deneyimlerindeki manzara anlayışından oluşuyor. 

Gezi Direnişinin Fotoğraflı Hikayesi

Belgesel Fotoğraf Topluluğu tarafından hazırlanan "Fotoğraf Notları: Gezi  Direnişi" kitabı Galata Fotoğrafhanesi nin yayını olarak 1 Şubat tan itibaren  kitapçılarda yerini aldı. 2013 yılının yaz aylarından itibaren ülke gündemine damgasını vuran "Gezi Direnişi"nden fotoğraflar kronolojik bir akışla hazırlanan "Fotoğraf Notları: Gezi Direnişi" adlı kitapta bir araya getirildi. Aralarında basın fotoğrafçısı, belgesel fotoğrafçı ve aktivistlerin yer aldığı Belgesel Fotoğraf Topluluğu tarafından hazırlanan kitap Galata Fotoğrafhanesi tarafından yayımlandı. "Gezi Direnişi", "Fotoğraf Notları" üst başlığı ile her yıl iki belgesel fotoğraf kitabı yayınlamayı hedefleyen Belgesel Fotoğraf Topluluğu nun ilk kitabı.

Mehmet Turgut'tan “Âlâ Portreler” Sergisi

Fotoğrafçı Mehmet Turgut; Aydın Boysan, Ara Güler, Şebnem Sönmez, Mustafa Alabora, Yetkin Dikinciler, Zeynep Oral, Rutkay Aziz, Erdal Beşikçioğlu ve Leman Sam’ı “Âlâ Portreler” sergisi için fotoğrafladı! Usta olabilmek için gereken 3 kavram, zaman, sabır ve sadakat hakkında görüşlerini anlatan 9 usta ismin video ve portelerinin yer alacağı “Âlâ Portreler” sergisinden elde edilecek gelir ise, Oyuncular Sendikası aracılığı ile sinema emekçilerine aktarılacak. Sergide yer alan 9 büyük isim hayatlarında en küçük detaya en büyük özeni gösterdiler; denediler kusursuza ulaşana kadar, tekrar ve tekrar, sabırla… Tutkuları mükemmellik oldu, aşkla, sabırla, sadakatle yürüdüler yollarını. Süzdüler bilgilerini, damıttılar, yıllar ve yıllar boyunca… Çırak başladılar, usta oldular. Ve bir an geldi, işte o an vakıf oldular o sırra… Zamanla; Âlâ oldular.

Doğadan İnsan Manzaraları Sergisi

Beyoğlu Belediyesi Sanat Galerisi,  28 Ocak- 08 Şubat 2014 tarihleri arasında  Ahmet Sarper ’in Doğadan İnsan Manzaraları’ Myanmar & Luang Prabang’ fotoğraf sergisine ev sahipliği yapıyor! Memleketimizin “gezgin” fotoğrafçılarından Ahmet Sarper’in çektiği fotoğraflar da zamana direnmeyi başaracak albümlerden olacak gibi: Sarper’in Myanmar’da ve Laos’taki Luang Prabang’ta çektiği fotoğraflar o uzak diyarlardaki hayatların, insanların canlı birer belgesi.