Ana içeriğe atla

Kayıtlar

Ocak, 2017 tarihine ait yayınlar gösteriliyor

Kollektif Fotoğraf Sergi Projesi ''Erkeklik İstisnai Bir Durumdur'' Fotoğraflarınızı Bekliyor

Erkeklik İstisnai Bir Durumdur Projesi (EIBD), Toplum Gönüllüleri Vakfı’nda gönüllülük yapan bir grup genç tarafından cinsiyetler arası eşitsizlikle mücadele etmek ve kadın ve erkeklerin özgür bireyler olarak hayatlarına devam etmesini yeni öğrenme ve yaygınlaştırma metotlarıyla desteklemek için üretilmiş bir projedir. Gençler bu projeyle hem bir sanat alanında kendilerini geliştirme fırsatı bulacak, hem de cinsiyet eşitsizliğini yaratan koşulları sorgulayarak, yarattıkları eserlerle eşitlikçi bir yaklaşımı başkalarına sergileme imkânı bulacaklardır. (Daha fazlası için tıklayın.)

Foto Kitap:Fotoğraf Sanatçıları Dizisi 7-Ersin Alok Retrospektifi

Eczacıbaşı Fotoğraf Sanatçıları Dizisi’nin yeni kitabı Ersin Alok retrospektifikitabevlerinde yerini aldı. Eczacıbaşı Topluluğu’nun 40 yılı aşkın bir geçmişe sahip fotoğraf yayıncılığı geleneğinin bir parçası olan ve Dr. Nejat F. Eczacıbaşı Vakfı tarafından yayınlanan seri, her yıl değerli bir fotoğraf sanatçısının retrospektif kitabını, sanatsal bütünlük içinde izleyicilere ulaştırıyor. Serinin bu kitabı, fotoğraf sanatında titizliği ve coşkusuyla tanınan ülkemizin usta fotoğrafçılarından Ersin Alok’un çarpıcı fotoğraflarına yer veriyor. Eser, okuyucuyu kimi zaman bir dağın zirvesine, kimi zaman sualtına ya da beklenmedik endüstriyel mekanlara götürüyor. 

Nuri Bilge Ceylan'ın Etkileyici Kareleri ''Babamın Dünyası'' Sergisinde

Nuri Bilge Ceylan’ın Asya ve Avrupa’nın kesişimindeki Türk kimliğini ortaya koyan eserleri, postmodern varoluşsal temaların yanı sıra coğrafi yerlerin ve yerel geleneklerin incelikli zenginliklerini yakalayan, psikolojik portreler üzerine yoğunlaşıyor. Tek plan çekim ve alışılmadık bakış açıları kullanan Ceylan’ın filmleri durağanlığın ve gölgenin başrol olmasına yönelik bir arzuya ihanet ediyor. Fotoğraflarında derin bir imgeleme ile oluşan taahhüt, filmlerinin ardındaki ipuçlarını yakalıyor. Film karelerinden farksız olan fotoğraflar, kendi başlarına durup, ağıdı bir zarafet haline getiren saf kompozisyonlar olarak karşımıza çıkıyor. Babamın Dünyası’nda Ceylan ürpertici bakışını, ilk üç filmi "Koza"(1995), “Kasaba” (1997) ve "Mayıs Sıkıntısı" (1999)’nda başrol oynayan babası Mehmet Emin Ceylan'a çeviriyor. Sevgi ve kayıp gibi evrensel temaları barındıran babasının bu zengin portreleri, yoğun duyguları barındıran soğukkanlı çehresini resmederek onu yaşlı ve k...

Atölye:Yakın Dönem Türkiye Fotoğrafı

1839’daki icadından hemen kısa bir süre sonra Osmanlı İmparatorluğu topraklarına öncelikle yabancı gezginlerin getirdiği bir yenilik olarak giren daha sonra da ağırlıkla İstanbul’da peşi sıra açılan stüdyolarla Osmanlı’nın son dönemlerinde modernitenin bir ürünü olarak parlak bir seyir izleyen fotoğraf, dönem dönem dünyadan kopuk bir tablo çizse de, özellikle son 25-30 yılda, iletişim kanallarındaki çeşitliliğin ve bilginin yaygınlaşma hızının artmasıyla da birlikte, dünyadaki yükselişine paralel bir şekilde Türkiye’de de çeşitlenme ve zenginleşme yolunda ilerliyor.  Bu paralel yükselişi temel alan Yakın Dönem Türkiye Fotoğrafı, fotoğrafın bu topraklardaki macerasını özetleyen  ve bugünkü genel çerçeveyi çizen bir girişin ardından, son çeyrek yüzyılda Türkiye'deki fotoğraf üretimine dair neler söylenebileceği sorusuna -tıpkı ‘70’lerden Bugüne Fotoğrafta Güncel Trendler’ atölyesinde olduğu gibi- bu üretimleri belli başlıklar altında toplamaya çalışarak bir yanıt arıyor. Böyle...

Ernst Schlogelhofer Kurt Hutton'ın Keşif Serüvenini Leica Akademie'de Anlatacak

İngiliz fotomuhabirliğinin gizli öncülerinden Kurt Hutton’ın (1893-1960) Getty Images, Londra’daki arşivini ortaya çıkartıp Leica ile irtibata geçen araştırmacı/fotoğrafçı Ernst Schlogelhofer 28 Ocak Cumartesi günü saat 15:00’te Leica Akademie İstanbul ’da Hutton’ı keşif serüvenini anlatıyor. Leica Galeri’de devam eden Kurt Hutton sergisine paralel gerçekleştirilen konuşmada Schlogelhofer sanatçının fotoğraf tarihindeki ve fotojurnalizmdeki önemini anlatacak, döneminin sanatçıları ile karşılaştıracaktır.  Konuşma dili İngilizce olacaktır ve seminer sonrası sergi turu yapılacaktır.  Katılım ücretsizdir.

Ömer Orhun’un ''zamandı yer edindi'' İsimli Sergisi Millî Reasürans Sanat Galerisinde

Ömer Orhun’un Millî Reasürans Sanat Galerisi için hazırladığı sergi üç senelik bir çalışmanın sonucu olarak izleyicilerle buluşacak. Sanatçının sanatsal üretiminde tercih ettiği üretim fotoğraf olmasına rağmen ortaya çıkan sonuç fotoğraflarla kurulan klasik “an” anlayışı ile pek bir parallellik kurmaz. Tam da sergi kitabının giriş yazısını kaleme alan şair Birhan Keskin’in adını koyduğu gibi şiirsel resimsel bir zaman anlayışının betimlendiği, ayrı yerlerde (kimi zaman aynı yerde) ayrı zamanlarda çekilen fotoğrafların birleşmesinden ortaya çıkan ve öznesi olmayan gerçek üstü hikayeyi betimler.( 11 Ocak - 18 Şubat 2017)

Zagreb Fotoğraf Beşlisi Sergisi İstanbul Fotoğraf Galerisinde

KREŠIMIR KOPČIĆ , Ksenija Španec , Max Juhasz , Neda Rački , Tomislav Hajek adlı Zagrebli beş fotoğraf sanatçısının eserlerinden oluşan “Zagreb Photographic Quintet” adı fotoğraf saergisi 1 Şubat 2015 Tarihinde İstanbul Fotoğraf Galerisinde açılıyor. Beş Zagrebli fotoğraf sanatçısının fotoğrafik anlayışı klasik anlamda siyah beyaz fotoğraf disiplinine dayanıyor. Balkanlar ve doğu Bloğu sanatçılarının duyarlı yaklaşımına has eserler salt fotografik anlatımdan öte izleyiciyi kendi yolculuğuna çıkaracak güçlü bir estetik yapıya sahip.

Genç Fotoğrafçılarımızdan Onur Ercoşkun Reclaim Photography Festival'ine Seçildi

Onur Ercoşkun, Reclaim Photography Festival'e seçildi. Festival kapsamında İngiltere’nin 3 farklı şehrinde eş zamanlı düzenlenecek karma sergide, Onur Ercoşkun 4 fotoğrafıyla yer alacak. Başarılı fotoğraf sanatçısı Onur Ercoşkun, festivalde yer alan fotoğrafçılar arasında ilk 30’a girerse dünyaca ünlü bir fotoğrafçıyla ortak çalışma, solo sergi ve İngiltere'nin en ünlü fotoğraf ajanslarından Multistory ile çalışma imkanı bulacak. Dünyada bir çok fotoğraf sanatçısının ve fotoğraf sanatı takipçilerinin ilgiyle takip ettiği Reclaim Photography Festival'de dünyaca ünlü fotoğrafçılar jüri üyeliği yapıyor. Jüri üyeleri arasında; Richard Billingham, Jennie Anderson, Maxine Watt yer alıyor. Festival kapsamında düzenlenecek olan açık artırmada satılan fotoğraflar St. Basil Vakfı’na bağışlanacak. St. Basil Vakfı 16-25 yaşları arasındaki evsiz gençler için hizmet veren bir kuruluş. Yılda 1200’den fazla gence barınma desteği ve koruma sağlıyor.

Nazım'ı Yazanlar Fotoğraf Sergisi

Doğumunun 115. yılında Nâzım'ı yazan 121 isim büyük şairin hikâyesini yeniden anlatıyor.  Nâzım’ı Yazanlar projesi, Nâzım Hikmet'in yaşamı, yapıtları ve siyasi mücadelesi hakkında kitaplar kaleme almış, şiirden müziğe, resimden sinemaya eserlerinde Nâzım izini günümüze kadar taşımış isimleri bir sergi ve kitapta ilk kez bir araya getiriyor. Proje, Nâzım’ın şiirleri, umutları, aşkları, dostlukları ve mücadelesiyle çıkılan yolculukta birçok değerli yazar, sanatçı ve akademisyenin Nâzım çalışmalarına tanıklık etme olanağı sunuyor. 

“Gök, Kubbe / Boşluk Mimar Sinan” Sergisi Bursa'da

Bursa Kent Konseyi Fotoğraf Çalışma Grubu’nun organizasyonu ile Kamil Fırat’ın “Gök, Kubbe / Boşluk Mimar Sinan” adlı kişisel sergisi Bursalı fotoğraf severlerin izlenimine sunulacak. BursaFotoFest Küratörü Kamil fırat’ın kişisel sergisi olan “Gök, Kubbe / Boşluk Mimar Sinan” Bursa Kent Konseyi Fotoğraf Çalışma Grubu’nun organizasyonu ile 18 Ocak Çarşamba günü saat 18.00’de Atatürk Kongre Kültür Merkezi (Merinos AKKM) Müzeyyen Senar Sergi Salonu’nda kapılarını fotoğraf tutkunları için açıyor. 30 ana fotoğraf ve 60’ı aşkın yardımcı fotoğraftan oluşan sergi Mimar Sinan’ın çıraklık, kalfalık ve ustalık eserleri olan Şehzadebaşı, Süleymaniye ve Selimiye camilerini kapsıyor.

"alphabetic" İsimli Karma Fotoğraf Sergisi Soul'n Art Galeri'de

Soul'n Art Galeri, "Sanatın İyi'leştiren Ruhu" nu fayda ve fark yaratan sanat buluşmaları ile sergilemeye devam ediyor! Bir Gün Herkes 5 Dakikalığına Fotoğrafçı Olacak, Üst elik Sahipsiz Hayvanların da Karnı Doyacak! Aramızdaki profesyonel fotoğraf sanatçılarının yanı sıra cep telefonu teknolojisinin hızla ilerleyişi ve sosyal medyanın da yükselişi ile işte o gün çoktan geldi çattı ve biz; davetiyede adı bulunanlar, dijital çağın bize en güzel hediyesi; kimimizin amatör fotoğrafçıya dönüşmesinden  ama aynı zamanda da hepimizin bir hayvansever olmasından yola çıktık.  Bu durumdan kolektif bir değer yaratmalıyız diyerek Soul'n Art çatısı altında karma bir fotoğraf sergisi düzenleme kararı aldık.

Hasan Cem Araptarlı'nın Sergisi Çağla Cabaoğlu Gallery’de

Hasan Cem Araptarlı’nın ilk kişisel sergisi ‘’Su Dünyası‘’ 14 Ocak – 10 Şubat 2017 tarihleri arasında Çağla Cabaoğlu Gallery’de sanat severlerle buluşuyor. Hasan Cem Araptarlı (1975) doğumlu sanatçı, modern dünya sisteminin bize sunduğu hayatın karmaşasını, yabancılaşan insan, yalnızlık, mutluluk, özgürlük gibi konuları fotoğraflarıyla anlatıyor. 2016 yılında yayınlanan ‘’Water World’’ kitabıyla , NEUTRAL DENSITY PHOTOGRAPHY AWARDS 2016 "1ST PLACE & GOLD STAR AWARD" ve INTERNATIONAL PHOTOGRAPHY AWARDS 2016 "HONORABLE MENTION" ödüllerini alan sanatçı ; Myanmar, Kamboçya ve Malezya’nın çeşitli yerlerinde suyun üzerinde yaşayan toplulukların, içinde yaşadığımız dünyayla taban tabana zıt hayatını anlattığı kitabında yer alan fotoğraflarını da ilk kişisel sergisinde izleyiciyle buluşturuyor.

Orta Format Dergi 21. Güncellemesiyle Yayınlandı

Bu güncellemede Serkan Taycan'ın Yusuf Sevinçli ile fotoğrafa dair pek çok şeyi konuştuğu bir söyleşi yer alıyor. Desislava Şenay Martinova katıldığı D'agata atölyesini, Ece Gökalp fotoğrafların neden çerçevelere sığmayabileceğini, Şener Soysal yeni nesil üretim/paylaşım/tüketimi anlatıyor. Kıvılcım Güngörün hazırladığı Kivizine deneyimi ile beraber Furkan Temir'in fotoğraflarını yorumluyor. Merve Unsal , 3P serisinin son denemesinde büyükelçi suikastında çok konuşulan Burhan Özbilici’nin fotoğrafı üzerine düşüncelerini paylaşıyor. Torun'da gerçekleşen son iki sergi olan "Lendemain Demain" ile "Dörtlüleri Yak" ve dört fotoğraf projesi daha güncelleme #21'de yer alıyor. *Orta Format, Bağımsız Sanat İnisiyatiflerinin Sürdürülebilirliğine Yönelik Destek Fonu 2016-2017” kapsamında SAHA tarafından desteklenmektedir. http://ortaformat.org/issues/guncelleme-21/

Ara Güler'e Sinemacılardan Onur Ödülü

 22’ncisi düzenlenecek olan Türkiye Almanya Film Festivali kapsamında fotoğraf sanatçısı Ara Güler’e ve görüntü yönetmeni Jürgen Jürges’e onur ödülü verilecek. 4 Mart 2017’de festivalin gala gecesinde verilecek ödüllere Ara Güler ve Jürgen Jürges’in layık görülmesinin nedenleri festival komitesi tarafından açıklandı. Yapılan açıklamada Güler hakkında ‘Güler, insanı her zaman çalışmalarının merkezinde tutan tarzıyla dünyanın değişik kültürlerinden insanları bizlere yakınlaştırmış, adeta komşu kılmış, özgün perspektifiyle sinemacıların uluslararası ve kültürlerarası bakış açısını derinden etkilemiştir. Güler, görsel estetiğin, kültürel köprülerin, hümanizmin ve özgünlüğün referansıdır. Tanıdığımız birçok sinema eserlerinin görsel çarpıcılığını ve yoğunluğunu Ara Güler ekolüne borçluyuz.” ifadeleri kullanılırken, Jürges hakkında da şu sölere yer verildi: ”Jürges, görüntü, ışık, mekan ve perspektif açısından duyarlı kalitenin garantörü olmuştur her zaman. Sanatındaki hakimiyeti ile b...

İki veya Rastlantısal Zamanların Gerçekçi Hikayeleri

Ali Bilge Akkaya'nın x-ist'teki ikinci kişisel sergisi "İki veya Rastlantısal Zamanların Gerçekçi Hikayeleri", sanatçının ilk sergisinde olduğu gibi simetriyle olan güçlü ilişkisinin ön planda olduğu ve içlerinde rastlantı sonucu denk geldiği hikayelerin barındığı bir seçkiden oluşuyor.   İstanbul başta olmak üzere dünyanın pek çok şehrinden kurgusallıktan uzak ancak bir o kadar da kusursuz sahneleri izleyiciye fotoğrafları aracılığıyla aktaran sanatçı, kültürel ve toplumsal konuları farklı coğrafyalarda gözlemlemeye ve çalışmalarına taşımaya devam ediyor. Ali Bilge Akkaya'nın "İki veya Rastlantısal Zamanların Gerçekçi Hikayeleri" başlıklı ikinci kişisel sergisi 5 Ocak- 4 Şubat 2017 tarihleri arasında x-ist'te görülebilir.

Kadın Gözüyle Hayattan Kareler Fotoğraf Yarışması

Kadın Gözüyle Hayattan Kareler fotoğraf yarışması ; Türk kadınının sosyal, kültürel ve toplumsal gelişimine katkıda bulunmayı hedeflemekte ve kadınlara kendilerini özgürce ifade edebilecekleri bir platform sunmaktadır. “Hayata Dair" teması ile düzenlenen ve amatör olduğu kadar profesyonel kadın fotoğrafçılara da açık olan yarışmaya ilk düzenlendiği 2007 yılından bu yana 11 bini aşkın kadın, 47 bini aşkın fotoğrafla başvurmuştur.  Yarışma sonucunda dereceye giren ve sergilenmeye layık görülen 44 eser, İstanbul başta olmak üzere çeşitli illerde sergilenmekte ve fotoğrafseverlerle buluşmaktadır. Bu eserler aynı zamanda her yıl özel bir katalogda toplanmaktadır. 

Küresel İklim Değişikliği Fotoğraf Yarışma Sergisi

Alarko Carrier’ın, iklim değişikliğinin doğal hayatta neden olduğu yıkıma dikkat çekmek amacıyla 3 yıldır düzenlediği fotoğraf yarışmasında dereceye giren toplam 39 fotoğraf, 11 – 25 Ocak tarihleri arasında, Beyoğlu’ndaki İstanbul Fotoğraf Galerisi’nde sergilenecek. Seçici kurulunda, Sinem Yörük, Şükran Moral, Merih Akoğul, Alper Kaptanoğlu, Ani Çelik Arevyan, Ahmet Erdem, Leyla Alaton gibi isimler bulunan yarışmada, iklim değişikliğinin yarattığı tahribatı çarpıcı karelerle gözler önüne seren 3.850’ye yakın fotoğraf değerlendirildi. Yaşayan bir sanat alanı yaratmak ve fotoğraf sanatını toplumun her kesimine ulaştırmak amacıyla kurulan İstanbul Fotoğraf Galerisi’ndeki sergi, salıdan cumartesiye her gün 11:30 – 19:00 saatleri arasında ücretsiz gezilebiliyor.

İsa Çelik'ten Gidenlere Saygı Duruşu

Fotograf dünyamızın önemli  ismi İsa Çelik, bilim,sanat ve kültür dünyamızda aramızdan ayrılan değerlerimizin portrelerinden oluşan fotoğraf sergisini 07 Oocak 2017 Cumartesi günü OLYMPUS Galeri 'de açıyor.  Sergi Hakkında; EVVEL GİDENLERE SELÂM EDERİM… Kimisi, atomun çekirdeğini parçalamaya çalıştı. Kimisi, oturduğu evi, evinin kapısının tokmağını, penceresinin pervazını süsledi. Kimisi, çaldı-çığırdı, şarkı söyledi, türkü söyledi; sesi soluğu avaz etti, çığlık etti, sevinç etti, ninni etti. Kimisi, yazdı; ak kâğıdı güzel eyledi. Kimisi, çizdi-boyadı; boyayı renk eyledi. Kimisi, yoğurdu-yonttu; taşı ağacı çamuru bakılır eyledi. İnsan soyu, iki ayağının üstüne kalktığından beri, hep ve her zaman hem kendi yaşamını hem de öteki insanların yaşamını iyileştirmeye, güzelleştirmeye uğraştı. Onlar bilim, kültür ve sanat insanları. Bu dünya halâ ayakta duruyorsa, onların “yüzü suyu hürmetine” ayakta duruyor. Onlara borçluyuz. Hepsine saygı. İsa Çelik

New Photography II Sergisi ALAN İstanbul'da

Bu sene 2.si gerçekleşen NEW PHOTOGRAPHY çağdaş sanat sergiler serisinde “Fotoğraf nedir? “Varsa sınırları nerelerdir?” “Sanatçılar fotoğraf vasıtasıyla günümüz dünyasıyla nasıl uğraşmakta, onunla nasıl iletişime geçmektedir?” “Hikaye anlatıcılığının olası yeni yolları nelerdir?” ve “Fotoğrafçılar başka mecralardan yararlanırken fotoğrafla nasıl oynayabilirler?” gibi temel sorulara yönelmektedir. 

Kurt Hutton ve Resimli Dergiler Özelinde Fotojurnalizm Tarihi

Fotoğrafın ilk dönemlerinden 1970’lerin ortasına dek güncel olaylara ve dünyanın farklı noktalarındaki yaşama dair bilgilerin yaygınlaşmasına zemin hazırlayan en önemli mecralardan biri olan resimli dergiler, uzunca bir zamandır ortalıktan kaybolmuş durumdalar. Özellikle 1930’lu ve 40’lı yıllarda bu tür dergiler için ürettiği fotoröportajlarla döneminin önde gelen isimlerinden biri olan Kurt Hutton’ın Leica Gallery İstanbul’daki sergisi bağlamında gerçekleşecek bu seminer, olayları fotoğraflarla hikâye etmenin en özel araçlarından biri olan fotojurnalizmin tarihsel sürecine hızlı bir bakış niteliği taşıyor. Bu zengin tarihin köşetaşlarına ve Hutton’ın üretimleriyle bu tarih içerisindeki konumuna değinecek semineri takiben katılımcılarla kısa bir sergi turu da gerçekleştirilecek. 14 Ocak Cumartesi   11:00   -   14:00   arasında Eğitmen: GAPO (Refik Akyüz & Serdar Darendeliler)