Perşembe

Foto Muahbirliğine Estetik Açıdan Bakan Sergi Devinim Algısı Mixer'de

Mixer, 27 Ekim-9 Aralık tarihleri arasında foto muhabirliği konusu üzerine sanatçılar Kürşat Bayhan, Çağdaş Erdoğan, Furkan Temir ve Murat Şaka’nın fotoğraf medyumuyla ürettikleri işleri “Devinim Algısı/Sense of Movement” başlıklı sergide bir araya getiriyor. Sergi Türkiye ve dünyanın son bir yılına ışık tutarken, aynı zamanda günümüzde fotoğrafçılık ve haberciliğin kesiştiği ortak alanlara da parmak basıyor.

Fotoğrafın kolay taşınabilir teknoloji ile üretilebilir olmasının ardından foto muhabirliği de zamanla bir meslek haline geldi. Birçok kaynak Roger Fenton’un 1855’te Kırım savaşında çektiği fotoğrafları özellikle savaş fotoğrafçılığı anlamında milat sayıyor. O yıllarda dünyanın her yerinde büyük ekiplerle ve taşınması zor sistemlerle icra edilen bu meslek, 1930’larda Leica ile birlikte fotoğraf makinelerinin gelişimi ve daha kolay taşınabilmesi sayesinde hızla gelişme kaydetti. Teknolojik gelişmelerle birlikte toplumsal ihtiyaçlar da foto muhabirliğine yönelik algıyı her dönem farklı bir şekle büründürmeye devam ediyor. Özellikle son dönemde yeni medya kanallarının artması, fotoğraf dışındaki aktarım araçlarının ön plana çıkması ile habercilik alanında farklı yaklaşımlar ortaya çıkmaya başladı.

Bir yandan günümüzde foto muhabirliği ve sanatsal fotoğraf arasındaki çizgi giderek inceliyor. Sanat müzelerinde ünlü foto muhabirlerin çalışmalarının yer alması da bu konuda tabuların yıkılması için önemli bir adım oldu. Camera Work dergisinin 1913 yılında 42. sayısı için yazdığı giriş metninde Marius de Zayas, ikisi arasındaki farkı şu şekilde açıklıyor:

‘…Profesyonel fotoğraf ve artistik fotoğraf arasındaki fark, ilkinde formun nesnel olarak yansıtılmasını ve izleyicinin bundan bir yorum çıkarmasını amaçlarken diğerinde daha önceden oluşturulmuş bir fikri ya da duyguyu aktarmaya yönelik bir çaba olmasındadır… İlkinde fotoğrafçı kendisi dışında olanı aktarırken, ikincisinde kendi içindekini temsil eder…’ . Yeni nesil foto muhabirleri ise kendi tarzlarını ve çizgilerini daha çok bu sanatsal öğeler ile oluşturmaya çalışmaktalar.

Gündemdeki konulara değinen işleri ile son zamanların dikkat çeken işlerine imza atmış serginin dört fotoğraf sanatçısı / foto muhabiri, Türkiye’yi uluslararası platformlarda da temsil ediyor.

SANATÇILAR HAKKINDA:

Kürşat Bayhan (d. 1980)

Kürşat Bayhan çalışmalarında Irak, Afganistan, Libya, Sudan, Suriye, Mısır, Pakistan, Filistin ve Lübnan'daki çatışma bölgelerine odaklanır. 2014'te "Away From Home" adlı kitabını yayınladı ve Time dergisi ile Photo District News Editors Annual'dan "En İyi Fotoğraf Kitabı" ödülünü aldı. Aynı yıl, Japonya, Photocity Sagamihara'dan Grand Asian Photographer Ödülü'nü aldı. İngiltere'de British Journal of Photography tarafından Ones to Watch listesine aday gösterildi ve Japan International Photographers Association tarafından Büyük Jüri Ödülü'nü aldı. Çalışmalarına İstanbul’da devam eden sanatçı son dönem çalışmalarında daha çok Türkiye'ye odaklanmaktadır.

Çağdaş Erdoğan (d.1992)

Foto muhabirliği ve çağdaş meselelere ilgi duyması ile birlikte Doğu Anadolu'daki çatışma alanlarını ve bölgede yaşayan azınlıkların yaşamlarını belgelemeye başlayan sanatçı İstanbul’da yaşıyor ve çalışmalarını sürdürüyor. Sanatçının hikayeleri The New York Times, The Guardian, The Times, Der Spiegel, Newsweek, BBC ve diğer kuruluşlarda yayınlandı.

Furkan Temir (d.1995)

Doğu Anadolu’da geçirdiği çocukluk yıllarının ardından, belgesel fotoğrafa olan ilgisiyle kendi kendine fotoğrafçılığı öğrendi. İstanbul Üniversitesi’nde sinema eğitimi almak için halen yaşıyor olduğu İstanbul’a yerleşti. Fotoğraf projeleri için Türkiye içinde ve dışında seyahat etti. Orta Doğu’daki insan topluluklarını odağına alan işlerinde resim, video, fotoğraf ve yerleştirmeler kullanıyor. Temir’in fotoğrafları New York Times, Time, CNN, Stern, Paris Match, Le Monde ve The Guardian’da basıldı.

Murat Şaka (d. 1989)

Erzurum doğumlu Murat Şaka, Marmara Üniversitesi gazetecilik bölümünden 2012 yılında mezun oldu. Aynı yıl Hürriyet Gazetesi’nde başladığı görevine halen devam ediyor. Şaka’nın, İstanbul’da yaşayan Afrikalı seks işçilerinin yaşamlarını bir yıl boyunca gözlemlediği ve habere dönüştürdüğü serisi, son yılların en başarılı foto-röportajlarından biri olarak kabul edildi. Sanatçı İstanbul’da yaşıyor ve çalışmalarına burada devam ediyor.

27 Ekim – 9 Aralık 2017
Açılış: 27 Ekim, Cuma
Saat: 18:30 – 20:30 ,
Adres: Mixer, Mumhane Cad. No:50, Giriş & -1. Kat, Karaköy, İstanbul
Tel: 0212 243 54 43
Web: www.mixerarts.com

Hiç yorum yok:

Yılın Basın Fotoğrafları" Yarışmasında Ödüller Sahiplerini Buldu

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği (TFMD) tarafından 40 yıldır aralıksız olarak düzenlenen “Yılın Basın Fotoğrafları” yarışmasının 2024 sonuçl...