x-ist, Timothy Persons küratörlüğünde gerçekleştirilen Collected North: Helsinki School of Photography başlıklı karma sergiye 29 Mayıs –6 Eylül 2014 tarihleri arasında ev sahipliği yapıyor.
x-ist, 29 Mayıs - 6 Eylül, 2014 tarihleri arasında “Collected North: Helsinki School of Photography” başlıklı sergisi ile fotoğraf alanında Türkiye’de bir ilke imza atıyor. Timothy Persons’un küratörlüğünde gerçekleşecek olan sergide Helsinki Okulu'nun dünya çapında tanınan isimlerinden Anni Leppala, Joakim Eskildsen, Saana Wang, Sandra Kantanen ve Pertti Kekarainen'in yapıtları yer alıyor. x-ist, bu sergi ile izleyiciyi Helsinki ekolünü tanımaya ve uluslararası standartlarda çalışan fotoğrafçıların eserlerini keşfetmeye yönlendiriyor. Helsinki Fotoğraf Okulu'nun Türkiye’ye getirilmesi ile x-ist ilk kez kendi galeri mekanında sadece yabancı fotoğrafçıların yer aldığı bir sergiye ev sahipliği yapmış oluyor.
Sergi Sandra Kantanen'in işlerinde gördüğümüz gibi sanatçının doğayla ilişkisini ya da Anni Leppäla'nın yerleştirmeleriyle kendi yansıması üzerinden zaman algısını sanatçıların nasıl yorumladıklarına dair soruları gündeme getiriyor.
Saana Wang ev değişimi sırasında Çinlilerin portreleriyle değişim içinde kültürün duyarlılığını yakalarken, diğer yandan Joakim Eskildsen'in 2012 yılında Time dergisinde yayımlanmış serisi 'American Realities' fotoğrafları Amerika'da yoksulluk sınırı altındaki gerçekleri gün yüzüne çıkartıyor.
Pertti Kekarainen'ın fotoğrafları, Fince dokuz farklı anlamı olan 'Tila' kelimesi üzerinden kurgulanıyor. Bu farklı alanların bir görsel imgede birleştirilmesi fotoğraf sürecini kavramsal bir araç olarak kullanmanın önemlibir örneği olarak duruyor.
Bu beş sanatçının bir araya getirilmesiyle Helsinki Ekolü'nün hem eski, hem de yeni sesleri ortak bir diyalog içerisinde ülkemizde ilk kez sergileniyor.
Helsinki Ekolü, Finlandiya, Helsinki'deki Aalto Üniversitesi Fotoğraf Bölümü'nde 1990ların ortasında başlayan bir eğitim modeli olarak ortaya çıktı. Dünyaca ünlü 5 nesil sanatçı ile 70 uluslararası yayında kendi türünün en çok bilinen programlarından biri haline geldi. Daha da önemlisi, 21. yüzyılın yeni dili olarak fotografik süreci nasıl algıladığımızı, yorumladığımızı ve kullandığımızı belirleyen bir üslubun öncüsü oldu.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder