Ana içeriğe atla

Foto Film Dergisinin 5. Sayısı Yayımlandı

Foto Film Sanat Merkezi tarafından hazırlanan Foto Film dergisinin 5. sayısı yayımlandı. Sinema ve fotoğraf temalı derginin 2. sayısının içeriği;


Popüler Fotoğraf ile Popüler Kültür / Özcan Yurdalan

Fotoğrafçının bireysel duruşu, kişisel beklentisi ya da hedefi farklı olsa bile yarattığımız fotoğraf kurum ve kuruluşları ile egemen kıldığımız fotoğrafçılık anlayışının kolay üretilip çabuk tüketilir fotoğraflardan başka bir ortama hizmet etmediğini düşünüyorum. 


Resim – Fotoğraf – Sinema ve gerçeklik ilişkisi / Yrd. Doç. Dr. Zuhal Çetin Özkan

“Fotoğraf gerçeğin benzerini o denli iyi yaratır ki, resim sanatı izlenimci estetiğini yaratmak için özgür olur. Sinema ise zamanın tarafsızlığıdır. O artık objeleri korumaz, nesnelerin görüntüleri onların sürekliliğinin görüntüleridir.” 



Gözün Göremediği Kızılötesi / Cihan Kar

Gözümüzün görmediği dalga boyundaki ışığı kullandığımızdan dolayı makinemizi, filmimizi ve objektifimizi yeniden tasarlamamız gerekmektedir. Filmli makinelerde özel film, “IR” işaretli objektif ve filtre ile fotoğraf çekebilirken günümüz dijital makinelerinde de aynı şekilde sensör hassasiyeti, IR-Pass filtresi, uygun objektif ve yazılım kullanmak zorundayız. 


Portre Fotografçılığın sırları / Aleksi Petridi

Portre her an biz var oldukça, bizim veya başkasının vücudumuzun en önemli parçasıdır. Çünkü beynimiz düşüncelerimiz, duyu, tat alma, konuşma, yeme-içme hislerimiz kültürümüz, dinleme ve en önemlilerinden gözlerimizin bütünlüğünü tamamlayan bu müthiş mekanizmanın bir bütünüdür. 


Delépine ve Kervern Sinemasına Giriş / Müge Yıldız

“Sinemada kynizmin temsilcileri diyebileceğimiz Benoît Delépine ve Gustave Kervern ikilisi, yaptıkları televizyon programlarından aldıkları satirik komediyi kynizmle birleştirerek seyircisini güldürürken, kapitalist toplum değerlerini eleştirir ve işledikleri yolculuk temalarıyla da sizi özgürlüğe çağırır.” 


Şimdiki Yorgun Zaman / Sinan Yusufoğlu

“9-16 Mayıs tarihlerinde Ankara’da gerçekleşen 16. Uluslararası Uçan Süpürge Kadın Filmleri Festivali’nde gösterilen Belmin Söylemez’in ilk uzun metraj filmi ‘Şimdiki Zaman’, geçmişle bugün arasında sıkışıp kalmış genç bir kadının hikayesini etkileyici bir sinema diliyle perdeye taşıyor.” 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İzzet Keribar’ın “Renklerin Yolculuğu” Sergisi İstanbul Modernde

 “Renklerin Yolculuğu”, İzzet Keribar’ın (d. 1936) bir buçuk milyona yakın kareyi içeren arşivinden bir seçkiyi izleyicilerle buluşturuyor. Sergi, sanatçının alameti farikası haline gelen renk, ışık, doku ve grafik ögeler gibi biçimsel unsurları içeren fotoğraflarını öne çıkarırken, Keribar’ın yıllar içinde değişen tarzını da gözler önüne seriyor ve izleyicileri farklı zaman ve mekânlara renkli bir yolculuğa davet ediyor. Altı bölümden oluşan serginin ilk bölümü, sanatçının 1950’lerde İstanbul’un hızla değişmekte olan sokak hayatını ve Güney Kore’nin kent ve kırsalını belgelediği çalışmalarına yer veriyor. Serginin ikinci bölümü, Keribar’ın 1980’lerden itibaren İstanbul’un farklı semtlerindeki günlük hayatı kayıt altına aldığı yapıtlarını bir araya getiriyor. Serginin üçüncü ve dördüncü bölümleri, Keribar’ın çoğunlukla kullandığı doğal ışık ve renkler aracılığıyla “sıradan”ı “sıra dışı” hale getirdiği, Türkiye ve dünyanın farklı noktalarına yaptığı seyahatlerde ürettiği doğa ve ...

Barış Manço ile 7 den 77 ye Fotoğrafları Sergisi

Erkmen Sağlam, 140 farklı ülkeyi dolaşarak Ekvator’dan Kutuplara yaklaşık 800 bin kilometreden fazla yol kateden, Türkiye’yi karış karış gezerek ekranlara taşıyan “Barış Manço ile 7’den 77’ye Programı’nın” çok özel fotoğraflarını öyküleri ile izleyenlerle paylaştı… Her fotoğraf Erkmen Sağlam'ın kaleminden kısa hikayeleri ile tam bir belgesel niteliği taşımakta. Bu çok özel serginin açılışında; tam 13 yıl boyunca Barış Manço’nun efsane grubu Kurtalan Ekspresle birlikte olan ve ‘’Mançoloji’’ albümünün aranjörlük ve müzik direktörlüğünü yapan Eser Taşkıran’ın Barış Manço şarkılarından oluşan müzik dinletisinin yanı sıra Mine Mucur (Mine Abla) eşliğinde “Adam Olacak Çocuk‘’ yarışması da yıllar sonra tekrarlanacak. Ve serginin açılışı sunumunu da İzzet Öz yapacak. Erkmen Sağlam’ın Objektifinden ‘Barış Manço ile 7’den 77 ye Fotoğrafları Sergisi’ 22 Nisan-09 Mayıs tarihleri arasında, Beyoğlu Belediyesi Sanat Galerisi’nde   Barış Manço sevenlerin ziyaretine ücretsiz olarak açık kalacak....

212 Photography Istanbul Sebastião Salgado’nun “Genesis” Sergisiyle Kapılarını Açıyor

 Bu yıl  yedincisi  düzenlenecek olan  212 Photography Istanbul (28 Eylül - 13 Ekim 2024) fotoğrafın yanı sıra farklı disiplinleri dahil ettiği kapsamlı programıyla İstanbul’un farklı rotalarında sanatseverleri ağırlamaya hazırlanıyor.  Yedinci edisyonunda 212 Photography Istanbul, çağımızın en önemli fotoğrafçılarından ve aktivistlerinden biri olan Sebastião Salgado’nun “Genesis” sergisiyle İstanbul’u büyülemeye hazırlanıyor. Sergi, 28 Eylül’den itibaren Aralık sonuna kadar T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteği ile Türkiye Kültür Yolu Festivali kapsamında MSGSÜ Tophane-i Amire Kültür Sanat Merkezi’nde 3 ay boyunca ziyarete açık olacak.   Festival, bu sene yine program içeriği ile takipçilerine çok özel bir keşif rotası sunacak. Sanatçıların modadan gastronomiye, mimariden yeni medyaya farklı yaratıcı disiplinlerden projeleri yer alacak. Sergilerin yanı sıra festival programında atölye, söyleşi, film gösterimleri, konserler, dans/performans gibi p...