
Fotoğraf çalışmalarında "Kentsel yaşam ortamlarını" ele alan grup, toplumu doğrudan ilgilendiren kentsel ve ona dair insani meselelerin, "mekan ve zaman" bağlamında; gelecek nesillerin görsel belleğinde yer edinmesini amaçlamaktadır. Son yıllarda artık birçok kişinin görmezlikten gelemeyeceği büyük bir değişim sürecine tanıklık ettiği mega kent İstanbul’daki bu değişim, bazı kesimleri mutlu etse de şehrin zengin mirasını da ortadan kaldırmaktadır.
Orhan Tekelioğlu’nun tarihi yarımadanın sosyo kültürel geçmişi ve değişimi üzerine yazmış olduğu “Hayali Şehir” kitabının bir fotograf albümünün de ötesinde bu alanda yapılmış önemli kaynaklardan biri haline getiriyor.
Projenin editörlüğünü yapan Haluk Çobanoğlu’na göre; “Bülent’in, Yeşim’in ve Edmon’un bu proje çerçevesinde yakaladıkları gelişim, fotografa dair düşünüp söylediklerimizi büyük ölçüde doğrular cinsten. Uzun süre sebat eden, anlamaya, özenle biriktirmeye ve paylaşmaya çalışan, öznesi ile “iki susup, bir konuşan”, estetik düzeyi yüksek bir fotografçı portresiyle; sadece bir değil, üç fotografçıyla karşı karşıyayız! Aynı zamanda, onların emeği ve ortaya çıkardıkları iş, bize ortak bir projenin nasıl da “komplekssiz, paylaşımcı, sorunsuz” üretilebileceğini gösteren ve günümüzde az rastlanan türden “eşsiz” bir örnek. Öyle ki bir süre sonra “o fotografın kime ait olduğunun sorulmadığı” türden bir ilişki bu.”
“Hayali Şehir” Fotograf Albümü
Espas Yayınları , 194 sayfa, 21x 28 cm, İstanbul, 2013 , 20 TL.
Yorumlar