Ana içeriğe atla

Bülent Yüksel’in ‘Kültürümüzde Keçe Var’ Fotoğraf Sergisi


‘Kültürümüzde Keçe Var’ fotoğraf sergisi Bülent Yüksel’in objektifinden 11 - 25 Mayıs 2013 tarihleri arasında Fotografevi’nde sergileniyor.

Keçe sözcüğü ilk kez Oğuzlar tarafından kullanılmış ve bu bilgi Kaşgarlı Mahmut tarafından “Divanü Lugat-it Türk”te belirtilmiştir. Keçe kelimesi İngilizcede “felt”, Fransızcada “feutre” sözcükleriyle ifade edilir. Fransızların ‘keçe şapka’ anlamında kullandıkları  ‘feutre chapeau’ sözcüğü ise dilimize ‘fötr şapka’ olarak yerleşmiştir.

Kültürümüzün kadim öğelerinden biri olan “geleneksel keçecilik”’  giderek  unutulmakta, az sayıda ustanın güçlükler içinde sürdürmeye çalıştığı bir el sanatı olmaktan öteye gidememektedir. Günümüzün egemen teknolojileri ve tüketim tercihleri de bu geleneksel üretimi görmezden gelinen bir noktaya sürüklemiştir. Diğer yandan Asya, Avrupa ve Amerika’nın soğuk kuzey bölgelerinde geleneksel keçe ürünleri halen yaygın olarak kullanılmaktadır. Serginin mimarı Bülent Yüksel ve az sayıda kalan geleneksel keçe ustalarının bu konudaki ortak dileği şöyledir:  “ ’Geleneksel keçecilik’ yurdumuzda yeniden ve yaygın olarak sahiplenilsin ve sürdürülebilsin.”.


MÖ.10 yy’dan itibaren Orta Asya’da  geniş düzlüklerde göçer hayatı yaşayan Hunlar, İskitler, Göktürkler, Uygurlar ve aynı coğrafyada yaşamış diğer boyların, başta çadırları olmak üzere, yaygılarında, giysilerinde, çizmelerinde, hayvanlarının eğer ve örtülerinde keçe kullanıldığı, Anadolu’da Hitit, Frig, Göktürk, Uygur, Oğuz , Selçuklu, Beylikler ve Osmanlı dönemlerinde de keçeciliğin gelişerek sürdürüldüğü bilinmektedir. Kılıçla kolay kesilemediği için Osmanlı ve Türk ordularından yaygın olarak kullanılan geleneksel keçenin, ısı, nem, elektrik, ışık ve ses yalıtım özelliği çok güçlüdür.  Bunların yanında akrep, kırkayak vb. haşeratları da barındırmaz.

Kültürümüzde Keçe Var’ sergi detaylarına göz atacak olursak, fotoğrafa ilgisi yaşamının 40 yılında giderek derinleşmiş; çeşitli sergi, gösteri, dergi ve kitaplarda fotoğrafları yer almış Bülent Yüksel’in yaklaşık iki yıllık çalışmasının ürünüdür. Sergi eski ve güncel keçe örneklerini, geleneksel keçe üretim sürecini, geleceğe açılımları ve son geleneksel keçe ustalarımızın portrelerini içermektedir.

Fotografevi’nde, geleneksel sanatlarımızı yaşatma adına duyarlı sanatseverlerin beğenisine sunulan ‘Kültürümüzde Keçe Var’ sergisi, kültürlere saygı ve ilgi duyan herkesin ziyaretini bekliyor.

Şehit Muhtar Bey Cad. No: 22 Kat: 2 
34437 Taksim - Beyoğlu / İstanbul - Türkiye




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İzzet Keribar’ın “Renklerin Yolculuğu” Sergisi İstanbul Modernde

 “Renklerin Yolculuğu”, İzzet Keribar’ın (d. 1936) bir buçuk milyona yakın kareyi içeren arşivinden bir seçkiyi izleyicilerle buluşturuyor. Sergi, sanatçının alameti farikası haline gelen renk, ışık, doku ve grafik ögeler gibi biçimsel unsurları içeren fotoğraflarını öne çıkarırken, Keribar’ın yıllar içinde değişen tarzını da gözler önüne seriyor ve izleyicileri farklı zaman ve mekânlara renkli bir yolculuğa davet ediyor. Altı bölümden oluşan serginin ilk bölümü, sanatçının 1950’lerde İstanbul’un hızla değişmekte olan sokak hayatını ve Güney Kore’nin kent ve kırsalını belgelediği çalışmalarına yer veriyor. Serginin ikinci bölümü, Keribar’ın 1980’lerden itibaren İstanbul’un farklı semtlerindeki günlük hayatı kayıt altına aldığı yapıtlarını bir araya getiriyor. Serginin üçüncü ve dördüncü bölümleri, Keribar’ın çoğunlukla kullandığı doğal ışık ve renkler aracılığıyla “sıradan”ı “sıra dışı” hale getirdiği, Türkiye ve dünyanın farklı noktalarına yaptığı seyahatlerde ürettiği doğa ve ...

Barış Manço ile 7 den 77 ye Fotoğrafları Sergisi

Erkmen Sağlam, 140 farklı ülkeyi dolaşarak Ekvator’dan Kutuplara yaklaşık 800 bin kilometreden fazla yol kateden, Türkiye’yi karış karış gezerek ekranlara taşıyan “Barış Manço ile 7’den 77’ye Programı’nın” çok özel fotoğraflarını öyküleri ile izleyenlerle paylaştı… Her fotoğraf Erkmen Sağlam'ın kaleminden kısa hikayeleri ile tam bir belgesel niteliği taşımakta. Bu çok özel serginin açılışında; tam 13 yıl boyunca Barış Manço’nun efsane grubu Kurtalan Ekspresle birlikte olan ve ‘’Mançoloji’’ albümünün aranjörlük ve müzik direktörlüğünü yapan Eser Taşkıran’ın Barış Manço şarkılarından oluşan müzik dinletisinin yanı sıra Mine Mucur (Mine Abla) eşliğinde “Adam Olacak Çocuk‘’ yarışması da yıllar sonra tekrarlanacak. Ve serginin açılışı sunumunu da İzzet Öz yapacak. Erkmen Sağlam’ın Objektifinden ‘Barış Manço ile 7’den 77 ye Fotoğrafları Sergisi’ 22 Nisan-09 Mayıs tarihleri arasında, Beyoğlu Belediyesi Sanat Galerisi’nde   Barış Manço sevenlerin ziyaretine ücretsiz olarak açık kalacak....

212 Photography Istanbul Sebastião Salgado’nun “Genesis” Sergisiyle Kapılarını Açıyor

 Bu yıl  yedincisi  düzenlenecek olan  212 Photography Istanbul (28 Eylül - 13 Ekim 2024) fotoğrafın yanı sıra farklı disiplinleri dahil ettiği kapsamlı programıyla İstanbul’un farklı rotalarında sanatseverleri ağırlamaya hazırlanıyor.  Yedinci edisyonunda 212 Photography Istanbul, çağımızın en önemli fotoğrafçılarından ve aktivistlerinden biri olan Sebastião Salgado’nun “Genesis” sergisiyle İstanbul’u büyülemeye hazırlanıyor. Sergi, 28 Eylül’den itibaren Aralık sonuna kadar T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteği ile Türkiye Kültür Yolu Festivali kapsamında MSGSÜ Tophane-i Amire Kültür Sanat Merkezi’nde 3 ay boyunca ziyarete açık olacak.   Festival, bu sene yine program içeriği ile takipçilerine çok özel bir keşif rotası sunacak. Sanatçıların modadan gastronomiye, mimariden yeni medyaya farklı yaratıcı disiplinlerden projeleri yer alacak. Sergilerin yanı sıra festival programında atölye, söyleşi, film gösterimleri, konserler, dans/performans gibi p...