Ana içeriğe atla

BAK projesi 20-24 Nisan 2013’te Diyarbakır ve Batman’da İlk Buluşmasını Gerçekleştirdi


Batman, Çanakkale, Diyarbakır ve İzmir’den gençlerle şehirlerin hafızasına odaklanarak ortak fotoğraf ve video projeleri üretilmesini amaçlayan Anadolu Kültür ve Diyarbakır Sanat Merkezi’nin yeni projesi BAK’ın ilk buluşması, 20–24 Nisan 2013 tarihlerinde Diyarbakır ve Batman’da gerçekleşti. Batman, Çanakkale, Diyarbakır ve İzmir’de yaşayan, video ve fotoğrafla ilgilenen 18-26 yaşları arasındaki 24 genç, 5 gün boyunca şehir, hafıza, fotoğraf ve video üzerine atölyeler ve etkinlikler gerçekleştirdiler.



Diyarbakır buluşmasının ilk günü tanışma ve Diyarbakır Suriçi’nde yapılan bir şehir gezisiyle başladı. Gençler Surp Giragos Kilisesi’nde Şeyhmus Diken’den eski Diyarbakır’a ait hikâyeler dinlerken, akşam kısa bir otobüs turuyla şehrin modern yüzünü ve çevresini de görme imkânı buldular. 21 Nisan 2013 Pazar günü yapılan atölyelerde şehir, toplum ve hafıza ilişkisi üzerine temel yöntemsel soruların tartışılmasının ardından katılımcı gençler, Bağlar, Ben û Sen ve Ofis’te küçük bir keşif turuna çıktılar. Diyarbakır’ın üç farklı mahallesinde birebir görüşmelerle şehrin farklı yönleriyle tanışırken, geçmişten ve bugünden hikâyelerle karşılaşan gençler, tuttukları görsel-işitsel kayıtları daha sonraki atölyelerde paylaşma ve tartışma imkânı buldular. Program kapsamında aynı gün akşam 19.30’da Diyarbakırevi’nde yapılan herkese açık film etkinliğinde yönetmenliğini Metin Avdaç’ın yaptığı Kara Altından Altın Mikrofona (2009) belgeseli gösterildi. Proje şehirlerinden biri olan Batman’ın, modern bir şehir olarak kuruluş öyküsünde kendine has bir yeri olan TPAO Batman Orkestrası’nın macerasını anlatan belgesel, ertesi gün Batman’ı ziyaret edecek olan gençlere Batman şehrinin yakın tarihiyle sanat üzerinden karşılaşma olanağı sundu.

22 Nisan 2013 Pazartesi günü Batman Kültür ve Sanat Derneği (BART) işbirliğiyle tasarlanan Batman programı kapsamında, Diyarbakır’dan farklı bir şehir deneyimi sunan Batman’la ilgili sunumların yapıldığı Batı Raman gezisi ve fotoğraf, video ve edebiyat alanında üreten BART üyesi sanatçılarla buluşma ve sohbetler gerçekleşti. BAK Diyarbakır-Batman buluşmasının son iki gününde ise fotoğraf ve video ile belgeleme yöntemlerinin yanı sıra şehir ve hafıza temasıyla ilgili yapılmış uluslararası örneklerle karşılaştıkları atölyelere devam eden gençler kendi proje fikirlerini oluşturmaya başladılar. Atölye yürütücüleriyle birlikte yapılan tartışmalar sonucunda, gençler kendi şehirlerinde yürütecekleri araştırma ve proje geliştirme süreci için ekipler oluşturarak vedalaştılar. Bir sonraki buluşma iki ay sonra İzmir ve Çanakkale’de gerçekleştirilecek.

Geniş Açı Proje Ofisi ve docİstanbul–Belgesel Araştırmaları Merkezi ile işbirliği içinde düzenlenen atölyelerin yürütücülüğünü fotoğraf alanında Geniş Açı Proje Ofisi’nden Refik Akyüz ve Serdar Darendeliler, video alanında docİstanbul’dan Can Candan ve Berke Baş, kültürel incelemeler ve sosyal bilimler alanında ise İrem İnceoğlu ve Zeynep Gönen yaptı. Buluşma kapsamındaki atölye ve eğitim programları Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Sümerpark Sosyal Yaşam Merkezi, Diyarbakır Sanat Merkezi ve Batman Kültür ve Sanat Derneği’nde düzenlendi.

BAK, Türkiye’nin farklı bölgelerinden birbirinden uzak şehirlerden gelen gençlerin, yaşadıkları farklı coğrafyaları ve birbirlerini tanımalarını ve bu şehirlerin hikâyelerini video ve fotoğraf projeleri aracılığıyla beraber çalışarak aktarmalarını sağlayacak bir kültürel etkileşim ve ortak sanatsal üretim projesi. Proje kapsamında Diyarbakır-Batman buluşmasını takiben Haziran 2013’te İzmir-Çanakkale, Eylül 2013’te ise yeniden Diyarbakır-Batman’da buluşma ve atölye çalışmaları gerçekleşecek. Proje sonucunda ortaya çıkacak fotoğraf ve video çalışmaları, 2013 yılı sonunda önce İstanbul, ardından dört proje şehrinde izleyiciyle buluşacak.

Anadolu Kültür ve Diyarbakır Sanat Merkezi tarafından yürütülen BAK projesi Mott Vakfı, Açık Toplum Vakfı, İsveç Başkonsolosluğu, A.B.D. İstanbul Başkonsolosluğu ve Nikon tarafından destekleniyor. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İzzet Keribar’ın “Renklerin Yolculuğu” Sergisi İstanbul Modernde

 “Renklerin Yolculuğu”, İzzet Keribar’ın (d. 1936) bir buçuk milyona yakın kareyi içeren arşivinden bir seçkiyi izleyicilerle buluşturuyor. Sergi, sanatçının alameti farikası haline gelen renk, ışık, doku ve grafik ögeler gibi biçimsel unsurları içeren fotoğraflarını öne çıkarırken, Keribar’ın yıllar içinde değişen tarzını da gözler önüne seriyor ve izleyicileri farklı zaman ve mekânlara renkli bir yolculuğa davet ediyor. Altı bölümden oluşan serginin ilk bölümü, sanatçının 1950’lerde İstanbul’un hızla değişmekte olan sokak hayatını ve Güney Kore’nin kent ve kırsalını belgelediği çalışmalarına yer veriyor. Serginin ikinci bölümü, Keribar’ın 1980’lerden itibaren İstanbul’un farklı semtlerindeki günlük hayatı kayıt altına aldığı yapıtlarını bir araya getiriyor. Serginin üçüncü ve dördüncü bölümleri, Keribar’ın çoğunlukla kullandığı doğal ışık ve renkler aracılığıyla “sıradan”ı “sıra dışı” hale getirdiği, Türkiye ve dünyanın farklı noktalarına yaptığı seyahatlerde ürettiği doğa ve ...

Barış Manço ile 7 den 77 ye Fotoğrafları Sergisi

Erkmen Sağlam, 140 farklı ülkeyi dolaşarak Ekvator’dan Kutuplara yaklaşık 800 bin kilometreden fazla yol kateden, Türkiye’yi karış karış gezerek ekranlara taşıyan “Barış Manço ile 7’den 77’ye Programı’nın” çok özel fotoğraflarını öyküleri ile izleyenlerle paylaştı… Her fotoğraf Erkmen Sağlam'ın kaleminden kısa hikayeleri ile tam bir belgesel niteliği taşımakta. Bu çok özel serginin açılışında; tam 13 yıl boyunca Barış Manço’nun efsane grubu Kurtalan Ekspresle birlikte olan ve ‘’Mançoloji’’ albümünün aranjörlük ve müzik direktörlüğünü yapan Eser Taşkıran’ın Barış Manço şarkılarından oluşan müzik dinletisinin yanı sıra Mine Mucur (Mine Abla) eşliğinde “Adam Olacak Çocuk‘’ yarışması da yıllar sonra tekrarlanacak. Ve serginin açılışı sunumunu da İzzet Öz yapacak. Erkmen Sağlam’ın Objektifinden ‘Barış Manço ile 7’den 77 ye Fotoğrafları Sergisi’ 22 Nisan-09 Mayıs tarihleri arasında, Beyoğlu Belediyesi Sanat Galerisi’nde   Barış Manço sevenlerin ziyaretine ücretsiz olarak açık kalacak....

212 Photography Istanbul Sebastião Salgado’nun “Genesis” Sergisiyle Kapılarını Açıyor

 Bu yıl  yedincisi  düzenlenecek olan  212 Photography Istanbul (28 Eylül - 13 Ekim 2024) fotoğrafın yanı sıra farklı disiplinleri dahil ettiği kapsamlı programıyla İstanbul’un farklı rotalarında sanatseverleri ağırlamaya hazırlanıyor.  Yedinci edisyonunda 212 Photography Istanbul, çağımızın en önemli fotoğrafçılarından ve aktivistlerinden biri olan Sebastião Salgado’nun “Genesis” sergisiyle İstanbul’u büyülemeye hazırlanıyor. Sergi, 28 Eylül’den itibaren Aralık sonuna kadar T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteği ile Türkiye Kültür Yolu Festivali kapsamında MSGSÜ Tophane-i Amire Kültür Sanat Merkezi’nde 3 ay boyunca ziyarete açık olacak.   Festival, bu sene yine program içeriği ile takipçilerine çok özel bir keşif rotası sunacak. Sanatçıların modadan gastronomiye, mimariden yeni medyaya farklı yaratıcı disiplinlerden projeleri yer alacak. Sergilerin yanı sıra festival programında atölye, söyleşi, film gösterimleri, konserler, dans/performans gibi p...