
Fotoğraf sanatçısı Ali Alışır, 27 Aralık 2012 – 12 Şubat 2013 tarihleri arasında “Sanal Savaşlar” başlıklı yeni serisini art On Istanbul’da izleyicilere sunuyor. Yerli ve yabancı birçok özel koleksiyonda işleri yer alan Ali Alışır, kurgusal fotoğraf anlayışı ve kendine özgü yenilikçi diliyle günümüzün bir gerçeğini, ‘sanallık’ ve ‘savaş’ kavramlarını masaya yatırıyor. Alışır’ın nesne ile digital imgelerin belirli bir disiplinle kurgulanması sonucu oluşturduğu çalışmalarında, “Sanal Savaşlar” serisi, savaşa dair obje ve sahneler, sanallığı görselleştiren dijital ve endüstriyel ürünlerin imajlarıyla buluşuyor.
“Sanal Savaşlar” başlığı altında Alışır iki temadan yola çıkıyor; bunlardan biri savaşların sanallaşması, görselleştirilmesi, sanal sebepler yaratılarak savaşlar kurgulanması, basılı – görsel medyanın ve sosyal medyanın burada oynadığı rol. Diğeri ise, ‘yeni’ dünyada topla tüfekle yapılan savaşların ötesine geçen siber tehditler ve savaşlar. Devletlerin, politikacıların, dev şirketlerin korkulu rüyası olan siber savaşlar… Sanatçı her iki durumu görselleştirmek için farklı yöntemlere başvuruyor; Alışır nesne olarak kimi zaman askeri figürlerin göze çarptığı savaş sahnelerini, kimi zaman da askeri mühimmatı (F16lar, insansız hava araçları, silahlar vb.) dijital imgelerle sentezliyor.
Ali Alışır çalışmasını şu sözlerle açıklıyor; “Sanal Savaşlar projesinde, aşırı renkli tonlarıyla adeta bir video oyununu andıran anlatım yolunu tercih ediyorum. Bunun nedeni günümüzdeki savaşların fiziki acılardan tecrit edilmiş, duyulardan arındırılmış steril bir alanda, sanki bir tekno-gösterisini andırır bir nitelikte sunulmasından kaynaklanıyor. Televizyon kanalları ve internet yayınları gece ateşlenen silah ve atılan bombaları bir havai fişek gösterisini andıran imajlarla yayınlamış ve silahlara adeta büyülü bir güzellik atfediliyor. Ekranlarımızda yaratılan bu görüntüler, oyun estetiği yapısıyla seyirciyi de sanal bir oyuncuya dönüştürüyor. Ekran başındaki seyirci televizyonu kapattığında bu savaşın biteceğini düşünüyor. Oysa savaşlar devam ediyor… Savaş görüntülerine karşı bu yabancılaşmamız yavaş yavaş tükeniyor. Geride ise “nötürleştirilmiş soğuk savaşların” parodileştirilmiş uzantısından başka bir şey elimizde kalmıyor.”
Sanatçının bir önceki serisi olan “Sanal Mekanlar”ın aksine, “Sanal Savaşlar” serisinde fotoğraflanan nesne flulaşıp, ikinci planda bırakılırken digital imgeler ön plana çıkıyor ve bu yollar fotoğrafta yeni yüzeyler yaratılıyor. “Sanal Savaşlar”ın, bir önceki seriden diğer bir farklılığı ise kurgusallığın ve hikayeleştirmenin egemen olması. “Sanal Mekanlar”da var olan mimari ve kent ögelerinin fotoğraflanması ve dijital müdahalelerle kurgu oluşturuluyorken, “Sanal Savaşlar” serisinde savaş sahneleri veya askeri objeler de kurgusal bir kompozisyonla yaratılmış ve fotoğraflanmıştır.
Sair Nedim Cad. No:4
Akaretler 34307Besiktas, Istanbul /
Yorumlar