Ana içeriğe atla

Fotoğraf Sanatçısı Ali Alışır'dan Sanal Savaşlar


Fotoğraf sanatçısı Ali Alışır, 27 Aralık 2012 – 12 Şubat 2013 tarihleri arasında “Sanal Savaşlar” başlıklı yeni serisini art On Istanbul’da izleyicilere sunuyor.
Fotoğraf sanatçısı Ali Alışır, 27 Aralık 2012 – 12 Şubat 2013 tarihleri arasında “Sanal Savaşlar” başlıklı yeni serisini art On Istanbul’da izleyicilere sunuyor. Yerli ve yabancı birçok özel koleksiyonda işleri yer alan Ali Alışır, kurgusal fotoğraf anlayışı ve kendine özgü yenilikçi diliyle günümüzün bir gerçeğini, ‘sanallık’ ve ‘savaş’ kavramlarını masaya yatırıyor. Alışır’ın nesne ile digital imgelerin belirli bir disiplinle kurgulanması sonucu oluşturduğu çalışmalarında, “Sanal Savaşlar” serisi, savaşa dair obje ve sahneler, sanallığı görselleştiren dijital ve endüstriyel ürünlerin imajlarıyla buluşuyor.
“Sanal Savaşlar” başlığı altında Alışır iki temadan yola çıkıyor; bunlardan biri savaşların sanallaşması, görselleştirilmesi, sanal sebepler yaratılarak savaşlar kurgulanması, basılı – görsel medyanın ve sosyal medyanın burada oynadığı rol. Diğeri ise, ‘yeni’ dünyada topla tüfekle yapılan savaşların ötesine geçen siber tehditler ve savaşlar. Devletlerin, politikacıların, dev şirketlerin korkulu rüyası olan siber savaşlar… Sanatçı her iki durumu görselleştirmek için farklı yöntemlere başvuruyor; Alışır nesne olarak kimi zaman askeri figürlerin göze çarptığı savaş sahnelerini, kimi zaman da askeri mühimmatı (F16lar, insansız hava araçları, silahlar vb.) dijital imgelerle sentezliyor.
Ali Alışır çalışmasını şu sözlerle açıklıyor; “Sanal Savaşlar projesinde, aşırı renkli tonlarıyla adeta bir video oyununu andıran anlatım yolunu tercih ediyorum. Bunun nedeni günümüzdeki savaşların fiziki acılardan tecrit edilmiş, duyulardan arındırılmış steril bir alanda, sanki bir tekno-gösterisini andırır bir nitelikte sunulmasından kaynaklanıyor. Televizyon kanalları ve internet yayınları gece ateşlenen silah ve atılan bombaları bir havai fişek gösterisini andıran imajlarla yayınlamış ve silahlara adeta büyülü bir güzellik atfediliyor. Ekranlarımızda yaratılan bu görüntüler, oyun estetiği yapısıyla seyirciyi de sanal bir oyuncuya dönüştürüyor. Ekran başındaki seyirci televizyonu kapattığında bu savaşın biteceğini düşünüyor. Oysa savaşlar devam ediyor… Savaş görüntülerine karşı bu yabancılaşmamız yavaş yavaş tükeniyor. Geride ise “nötürleştirilmiş soğuk savaşların” parodileştirilmiş uzantısından başka bir şey elimizde kalmıyor.”
Sanatçının bir önceki serisi olan “Sanal Mekanlar”ın aksine, “Sanal Savaşlar” serisinde fotoğraflanan nesne flulaşıp, ikinci planda bırakılırken digital imgeler ön plana çıkıyor ve bu yollar fotoğrafta yeni yüzeyler yaratılıyor. “Sanal Savaşlar”ın, bir önceki seriden diğer bir farklılığı ise kurgusallığın ve hikayeleştirmenin egemen olması. “Sanal Mekanlar”da var olan mimari ve kent ögelerinin fotoğraflanması ve dijital müdahalelerle kurgu oluşturuluyorken, “Sanal Savaşlar” serisinde savaş sahneleri veya askeri objeler de kurgusal bir kompozisyonla yaratılmış ve fotoğraflanmıştır.
Sair Nedim Cad. No:4
Akaretler 34307Besiktas, Istanbul / 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İzzet Keribar’ın “Renklerin Yolculuğu” Sergisi İstanbul Modernde

 “Renklerin Yolculuğu”, İzzet Keribar’ın (d. 1936) bir buçuk milyona yakın kareyi içeren arşivinden bir seçkiyi izleyicilerle buluşturuyor. Sergi, sanatçının alameti farikası haline gelen renk, ışık, doku ve grafik ögeler gibi biçimsel unsurları içeren fotoğraflarını öne çıkarırken, Keribar’ın yıllar içinde değişen tarzını da gözler önüne seriyor ve izleyicileri farklı zaman ve mekânlara renkli bir yolculuğa davet ediyor. Altı bölümden oluşan serginin ilk bölümü, sanatçının 1950’lerde İstanbul’un hızla değişmekte olan sokak hayatını ve Güney Kore’nin kent ve kırsalını belgelediği çalışmalarına yer veriyor. Serginin ikinci bölümü, Keribar’ın 1980’lerden itibaren İstanbul’un farklı semtlerindeki günlük hayatı kayıt altına aldığı yapıtlarını bir araya getiriyor. Serginin üçüncü ve dördüncü bölümleri, Keribar’ın çoğunlukla kullandığı doğal ışık ve renkler aracılığıyla “sıradan”ı “sıra dışı” hale getirdiği, Türkiye ve dünyanın farklı noktalarına yaptığı seyahatlerde ürettiği doğa ve ...

Barış Manço ile 7 den 77 ye Fotoğrafları Sergisi

Erkmen Sağlam, 140 farklı ülkeyi dolaşarak Ekvator’dan Kutuplara yaklaşık 800 bin kilometreden fazla yol kateden, Türkiye’yi karış karış gezerek ekranlara taşıyan “Barış Manço ile 7’den 77’ye Programı’nın” çok özel fotoğraflarını öyküleri ile izleyenlerle paylaştı… Her fotoğraf Erkmen Sağlam'ın kaleminden kısa hikayeleri ile tam bir belgesel niteliği taşımakta. Bu çok özel serginin açılışında; tam 13 yıl boyunca Barış Manço’nun efsane grubu Kurtalan Ekspresle birlikte olan ve ‘’Mançoloji’’ albümünün aranjörlük ve müzik direktörlüğünü yapan Eser Taşkıran’ın Barış Manço şarkılarından oluşan müzik dinletisinin yanı sıra Mine Mucur (Mine Abla) eşliğinde “Adam Olacak Çocuk‘’ yarışması da yıllar sonra tekrarlanacak. Ve serginin açılışı sunumunu da İzzet Öz yapacak. Erkmen Sağlam’ın Objektifinden ‘Barış Manço ile 7’den 77 ye Fotoğrafları Sergisi’ 22 Nisan-09 Mayıs tarihleri arasında, Beyoğlu Belediyesi Sanat Galerisi’nde   Barış Manço sevenlerin ziyaretine ücretsiz olarak açık kalacak....

212 Photography Istanbul Sebastião Salgado’nun “Genesis” Sergisiyle Kapılarını Açıyor

 Bu yıl  yedincisi  düzenlenecek olan  212 Photography Istanbul (28 Eylül - 13 Ekim 2024) fotoğrafın yanı sıra farklı disiplinleri dahil ettiği kapsamlı programıyla İstanbul’un farklı rotalarında sanatseverleri ağırlamaya hazırlanıyor.  Yedinci edisyonunda 212 Photography Istanbul, çağımızın en önemli fotoğrafçılarından ve aktivistlerinden biri olan Sebastião Salgado’nun “Genesis” sergisiyle İstanbul’u büyülemeye hazırlanıyor. Sergi, 28 Eylül’den itibaren Aralık sonuna kadar T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteği ile Türkiye Kültür Yolu Festivali kapsamında MSGSÜ Tophane-i Amire Kültür Sanat Merkezi’nde 3 ay boyunca ziyarete açık olacak.   Festival, bu sene yine program içeriği ile takipçilerine çok özel bir keşif rotası sunacak. Sanatçıların modadan gastronomiye, mimariden yeni medyaya farklı yaratıcı disiplinlerden projeleri yer alacak. Sergilerin yanı sıra festival programında atölye, söyleşi, film gösterimleri, konserler, dans/performans gibi p...