Bu çalışma, İFSAK’ın oluşturduğu Orkestra isimli proje grubunun hazırladığı bir sergi ve gösteridir. Çalışmanın ana sergisi ise Nisan ya da Mayıs aylarında açılacaktır ve çalışmaya İncesaz Grubu tarafından da destek verilmektedir. (7 Kasım 2012 -Saat 19:00)
Projenin ana teması Anadolu müziğinin özellikle 1970’li yıllarda farklı noktalara çekilmesi ve kirlenmesiyle birlikte Türkiye müziğinde üretim yapan besteci, yorumcu ve müzik gruplarının çoğunun bu akıma ayak uydurması üzerinedir.
Birçok müzisyenin ise bu kirlenmenin karşısında durarak Anadolu’daki müziği bir yerlere taşımak adına çalışmalara imza atmak üzere yaşamlarını sürdürmeleri de göz önünde bulundurulmaktadır. Projenin bu ilk çalışmalarında özellikle müziğin özünü oluşturan müzik aletlerinin yapımlarının, müzik gruplarının farklı yerlerde verdikleri konserlerin ve sokak çalgıcılarının fotoğrafları ile birlikte kurgusal bazı fotoğraflar yer almaktadır.
Projenin ana temasını aşağıdaki, Prof Dr. Can ETİLİ’nin yazdığı “Müzikte Kirlenme” yazısının ilk iki paragrafı güzel özetlemektedir.
“Bir toplumun sosyal yapısında meydana gelen erozyonun müziğe yansıması, müzikte kirlenme olarak tanımlanabilir. Yapılan bu tanıma göre, müzikte kirlenmenin sosyal kirlenme ile başladığını söylemek mümkündür. Çünkü toplumun aile yapısında, eğitim kurumlarında, hukuk anlayışında, dilini kullanmasında, manevi değerlerinde, düşünce yapısında, örf-adet ve geleneklerine bakış açısında meydana gelen yozlaşmalar zincirinin bir halkasını da sanat anlayışındaki çözülme oluşturmaktadır.
Sanatın önemli bir dalı olan müzikte kirlenme ise, sosyal alanda kirlenme, basında kirlenme ve teknik alanda kirlenme olmak üzere üç bölüme ayrılarak incelenebilir. Buna göre, müzikte kirlenmenin teknik unsurlarını ise, melodik dokuda, ritmik yapıda, söz unsurunda ve icra şekillerinde irdelemek gerekmektedir. Türkiye'de yayınlanmakta olan müzik türleri incelendiğinde, Türk müziğinde kirlenmenin büyük boyutlarda olduğu görülmektedir”
Yorumlar