Ana içeriğe atla

Korhan Karaoysal'ın "deus ex machina" İsimli Sergisi Amerikan Hastanesi "Operation Room"da

Amerikan Hastanesi Sanat Galerisi "Operation Room", 23 Kasım-30 Aralık 2012 tarihleri arasında, Korhan Karaoysal'ın son dönem çalışmalarını bir araya getirdiği "deus ex machina" adlı sergisine ev sahipliği yapıyor. Sanatçı, bireye, aileye ve topluma yönelttiği bakışını, farklı teknik ve tavırla ürettiği fotoğraf serileriyle izleyici karşısına çıkarıyor. "deus ex machina" sergisi, Pazar günleri hariç 10:00-19:00 saatleri arasında gezilebilecek.


Korhan Karaoysal, Operation Room Sanat Galerisi'ndeki sergisinde, üzerinde çalışmaya devam ettiği fotoğraf serilerini bir arada sergiliyor. Fotoğrafçının; ailesini, yakın çevresini ve yaşadığı çevreyi fotoğrafladığı 'eksik içgörü' serisi, Sabancı Üniversitesi Görsel Sanatlar ve Görsel İletişim Tasarımı yüksek lisans bitirme projesi olan 'Faça/Facade' isimli serisi ve kamusal alandaki toplantıları konu alan 'törenler, kutlamalar, mitingler' serisinden fotoğraflar "deus ex machina" isimli sergide izleyici karşısına çıkıyor. Sergiyi oluşturan fotoğraflar teknik ve üslup farklılıklarına rağmen tekrar eden imgelerle ve peşine düşülen ortak kavramlarla izleyiciyi aralarındaki bağlantının izlerini sürmeye davet ediyor. 


Orhan Cem Çetin'in sergi için özel hazırlanmış kataloğun sunuş metniyle ön plana çıkan 'deus ex machina' kavramı ve sergi başlığı, hayatın içinden sahnelerle, ailenin, bireyin ve toplumun geldiği noktalarda beklenen adalete; anlama ve aydınlanma isteğine işaret ediyor. 


Orhan Cem Çetin sunuş metninde fotoğrafçı ve çalışmaları için: "Hayatın askıya alındığı, nefeslerin tutulup -bize yetecek kadar olsun- mucizenin beklendiği anları kayıt altına alır. … Hayatın akışındaki bu farketmek istemediğimiz, aynı nedenle kısacık geçen duraksama anlarını allayıp pullamaz, kendisi başka bir mertebedeymiş gibi hoyratça davranmaz. Kader birliği içinde, sessizce hatırlatır, bizle birlikte anlamaya çalışır sadece." diye yazıyor ve ekliyor: "Korhan'ın işleri şunu der: Bekleme. Mucizeyi beklemek, onu imkânsız kılar. Tanrı, yani huzur, bir makinenin içinden çıkmayacaktır. Bu bir fotoğraf makinesi bile olsa."


Korhan Karaoysal
1981 yılında İstanbul'da doğan Korhan Karaoysal, Uludağ Üniversitesi'ndeki iktisat eğitiminin ardından, Sabancı Üniversitesi Görsel Sanatlar ve Görsel İletişim Tasarımı Programı'nda yüksek lisans eğitimini tamamladı. Çalışmaları, Türk Fotoğrafında Genç Soluklar (2005), Turkish Realities (Fotografie Forum Frankfurt, 2008), Narratives From the Private (Malmö Museum, 2008), Neighbourhood (Portable Art Project Istanbul 2010 European Capital of Culture) gibi grup sergilerinde yer aldı.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İzzet Keribar’ın “Renklerin Yolculuğu” Sergisi İstanbul Modernde

 “Renklerin Yolculuğu”, İzzet Keribar’ın (d. 1936) bir buçuk milyona yakın kareyi içeren arşivinden bir seçkiyi izleyicilerle buluşturuyor. Sergi, sanatçının alameti farikası haline gelen renk, ışık, doku ve grafik ögeler gibi biçimsel unsurları içeren fotoğraflarını öne çıkarırken, Keribar’ın yıllar içinde değişen tarzını da gözler önüne seriyor ve izleyicileri farklı zaman ve mekânlara renkli bir yolculuğa davet ediyor. Altı bölümden oluşan serginin ilk bölümü, sanatçının 1950’lerde İstanbul’un hızla değişmekte olan sokak hayatını ve Güney Kore’nin kent ve kırsalını belgelediği çalışmalarına yer veriyor. Serginin ikinci bölümü, Keribar’ın 1980’lerden itibaren İstanbul’un farklı semtlerindeki günlük hayatı kayıt altına aldığı yapıtlarını bir araya getiriyor. Serginin üçüncü ve dördüncü bölümleri, Keribar’ın çoğunlukla kullandığı doğal ışık ve renkler aracılığıyla “sıradan”ı “sıra dışı” hale getirdiği, Türkiye ve dünyanın farklı noktalarına yaptığı seyahatlerde ürettiği doğa ve ...

Barış Manço ile 7 den 77 ye Fotoğrafları Sergisi

Erkmen Sağlam, 140 farklı ülkeyi dolaşarak Ekvator’dan Kutuplara yaklaşık 800 bin kilometreden fazla yol kateden, Türkiye’yi karış karış gezerek ekranlara taşıyan “Barış Manço ile 7’den 77’ye Programı’nın” çok özel fotoğraflarını öyküleri ile izleyenlerle paylaştı… Her fotoğraf Erkmen Sağlam'ın kaleminden kısa hikayeleri ile tam bir belgesel niteliği taşımakta. Bu çok özel serginin açılışında; tam 13 yıl boyunca Barış Manço’nun efsane grubu Kurtalan Ekspresle birlikte olan ve ‘’Mançoloji’’ albümünün aranjörlük ve müzik direktörlüğünü yapan Eser Taşkıran’ın Barış Manço şarkılarından oluşan müzik dinletisinin yanı sıra Mine Mucur (Mine Abla) eşliğinde “Adam Olacak Çocuk‘’ yarışması da yıllar sonra tekrarlanacak. Ve serginin açılışı sunumunu da İzzet Öz yapacak. Erkmen Sağlam’ın Objektifinden ‘Barış Manço ile 7’den 77 ye Fotoğrafları Sergisi’ 22 Nisan-09 Mayıs tarihleri arasında, Beyoğlu Belediyesi Sanat Galerisi’nde   Barış Manço sevenlerin ziyaretine ücretsiz olarak açık kalacak....

212 Photography Istanbul Sebastião Salgado’nun “Genesis” Sergisiyle Kapılarını Açıyor

 Bu yıl  yedincisi  düzenlenecek olan  212 Photography Istanbul (28 Eylül - 13 Ekim 2024) fotoğrafın yanı sıra farklı disiplinleri dahil ettiği kapsamlı programıyla İstanbul’un farklı rotalarında sanatseverleri ağırlamaya hazırlanıyor.  Yedinci edisyonunda 212 Photography Istanbul, çağımızın en önemli fotoğrafçılarından ve aktivistlerinden biri olan Sebastião Salgado’nun “Genesis” sergisiyle İstanbul’u büyülemeye hazırlanıyor. Sergi, 28 Eylül’den itibaren Aralık sonuna kadar T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteği ile Türkiye Kültür Yolu Festivali kapsamında MSGSÜ Tophane-i Amire Kültür Sanat Merkezi’nde 3 ay boyunca ziyarete açık olacak.   Festival, bu sene yine program içeriği ile takipçilerine çok özel bir keşif rotası sunacak. Sanatçıların modadan gastronomiye, mimariden yeni medyaya farklı yaratıcı disiplinlerden projeleri yer alacak. Sergilerin yanı sıra festival programında atölye, söyleşi, film gösterimleri, konserler, dans/performans gibi p...